Случаят с Пирогов е знак, че реформата на здравната ни

...
Случаят с Пирогов е знак, че реформата на здравната ни
Коментари Харесай

Кацаров: Не е имало томахавки в отношенията ни с Пирогов |

" Случаят с " Пирогов " е знак, че промяната на здравната ни система не може да търпи повече отсрочване, още повече на фона на идна съгласно множеството експерти COVID вълна ". Това съобщи пред БНР служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

" Не е имало томахавки в връзките ни с " Пирогов ", съобщи министърът в отговор на въпрос дали са заровили томахавките с протестиращите медици от незабавната болница.

Директорът на " Пирогов " проф. Асен Балтов беше освободен от поста след инспекция от Здравната каса, при която бе открита фиктивна активност за над 1 милион лв..

По думите на Кацаров проблем е, че през последните години методът на организация на възнаграждение в лечебните заведения е все по-централизиран:

" Регулацията непрестанно се ускорява и на процедура сме достигнали съвсем до бюджетно финансиране, централно систематизиране на парите на обособените лечебни заведения, което от ден на ден губи връзката с търсенето и предлагането на здравната помощ. Финансирането е централно, по авансово избрани условия от НЗОК, което докара до авансово разпределение на средствата, установяване на бюджети на обособените лечебни заведения, които се стремят по всякакъв начин да усвоят тези бюджети, в това число и като престъпват разпоредбите, какъвто беше казусът с " Пирогов ".

Министърът на опазването на здравето беше безапелационен, че смяната значи освен промяна в цените на клиничните пътеки, само че и връщане към главния принцип - да се заплаща единствено там, където е осъществена действително активността и тя е осъществена качествено - пациентът е задоволен.

" Генералната неточност в здравната система е, че се заплаща активността, а по-късно се търси метод тя да бъде усвоена, това води до неприятни резултати в болничната сфера ".

Той прикани за неотложно започване на договаряния за анекс към Националния рамков контракт, без да се чака новото държавно управление.

Стойчо Кацаров акцентира, че е последовател на премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса, като уточни, че от това най-вече ще завоюват потребителите:

" Един от механизмите пациентът да застане в центъра на здравната система е да му се даде опция самичък да взема решение къде да влага осигуровките си ".

" Ситуацията с ковид у нас е спокойна, само че рискът от последваща вълна не е дребен. (...) Със 130 млн. лв. се финансират поправки на COVID отделенията в лечебните заведения, обезпечени са количества медикаменти, утвърден е обединен протокол за лекуване на COVID-19. Не съм спокоен за последствията от последваща вълна поради неприятното положение на здравната система ", съобщи служебният министър на опазването на здравето.

Той посочи, че сериозната промяна изисква и промяна в законите, което до момента не е било допустимо без работещ парламент:

" Новият парламент и новото държавно управление неотложно да извършат корекции в законите, с цел да стане по-гъвкава и адаптивна здравната система, с цел да се избегне висока смъртност при нова вълна от COVID-19 ".

Кацаров изрече мнение, че имунизацията за Covid би трябвало да остане доброволна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР