Случаят с криптобанката Nexo влиза в парламента. Депутатите решават за

...
Случаят с криптобанката Nexo влиза в парламента. Депутатите решават за
Коментари Харесай

ГЕРБ поиска временна комисия в парламента по случая с Nexo, ДБ се съгласи

Случаят с криптобанката Nexo влиза в Народното събрание. Депутатите вземат решение за основаването на краткотрайна комисия, която да проверява всички обстоятелства и условия по отношение на активността на платформата и обвързваните с нея компании.

Предложението за основаването на комисия е на ГЕРБ-СДС, а задачата да се откри осъществявана ли е противозаконна активност в това число връзки с лица и структури финансиращи тероризма и проведената незаконна активност. Както и финансирала ли е криптобанката политически партии у нас. Скандалът с Nexo не стопира да разпалва искри сред партиите. Най-вече поради дарения от страна на чиновници на компанията за предизборната акция на “Демократична България ” през октомври предходната година.

Междувременно във вторник вечерта от " Да, България " излязоха с позиция по проблема, в която настояват, че след инспекция са открили данни за дарения на 15 чиновници на Nexo. Общата стойност на даренията са близо 400 хиляди лв. за 2021 и 2022 година

От партията показват, че общо за двете години въпросните дарения съставляват едвам 10.52% от всички привлечени средства за акциите и акцентират, че са били спазени прецизно всички условия на закона - средствата са дарени от физически лица по банков път, като са предоставени изискуемите заявления за генезис на средства. 

Контролната комисия пък е сезирана да оцени всички обстоятелства и условия, свързани със законосъобразността на даренията и дали дават отговор на устава и правилата на партията.

„ Ще подкрепим предлагането да се сътвори Временна парламентарна комисия по тематиката и ще предложим тя да завърши с решения за възстановяване на разпоредбите за общественото финансиране и отчетност на политическите партии “, се споделя още в известието.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР