Случаят с Елън Садлър, съвсем обикновено момиче, което заспива един

...
Случаят с Елън Садлър, съвсем обикновено момиче, което заспива един
Коментари Харесай

Феноменът “Спящата красавица“: Случаят на момичето, което спа 9 години и се събуди


Случаят с Елън Садлър, напълно нормално момиче, което заспива един ден и не се разсънва 9 години, очарова хората и до през днешния ден, напомняйки на една от обичаните приказки на генерации - " Спящата хубавица ". 

Елън е родена на 15 май 1859 година в многодетно семейство от 12 деца. Тя е десетото дете и живее с околните си в малко английско селце, ситуирано сред Оксфорд и Бъкингамшир, известно като Турвил. Така се трансформира в „ спящото момиче от Турвил “.

Баща й, Уилям Садлър, е фермер. Той умира при злополука, когато Елън е дребна. Майка й Ан Сандлър се омъжва наново за Томас Фревен, служащ във фабрика, който се отнася към децата й като към свои и като цяло фамилията живее щастливо и напълно обикновено. Елън е крепко дете без здравословни проблеми, предава " Труд ". И тогава, на 29 март 1871 година, когато е на 11 години, тя ляга да спи с останалите си братя и сестри, както всяка друга нощ. Единствената разлика е, че тя не се разсънва на идната заран!

Братята, сестрите й, майка и пастрокът й я блъскат, крещят, само че Елън продължава да спи. Първоначално всички мислят, че е умряла, само че момичето към момента има пулс и е топло. Местните лекари проучват нейната обстановка, само че никой не е виждал нещо сходно преди. Те не могат да кажат какво е предизвикало това надълбоко положение на хибернация.

Експерти от цялата страна идват да гледат Елън, само че никой от тях не е виждал или чувал за нещо сходно. А момичето продължава да спи...

Необясним феномен

След като се разчува, хората идват в дома на Елън, с цел да дарят пари и да оказват помощ на фамилията с лекуването. Проблемът е, че лекуване няма! Някои от хората, посетили фамилията, даже упорстват да се опитат да разсънят момиченцето. Използват разнообразни типове аларми и часовници, само че нито един не проработва.

Times разгласява публикация за случая на Елън по-късно същата година, в която написа: „ Един от най-удивителните, необясними физиологични явления, които в миналото са се случвали. “

Именно това прави Елън в действителност известна, привличайки даже хора от чужбина да видят спящото момиче. Освен че подаряват пари за нея, те стартират да заплащат солидни суми и за дребни кичури от косата й. Тъй като фамилията е огромно, а приходите дребни, родителите одобряват даренията и даже много забогатяват.

Това довежда до федерални следствия, тъй като локалната полиция счита, че околните й печелят от бедното момиче. От друга страна родителите загатват, че не желаят пари от никого и хората подаряват по лично предпочитание.

Всички се чудят по какъв начин момиченцето е живо, откакто месеци наред не яде и не пие нищо? Майка й употребява дребен чайник, с цел да я храни с каша, мляко и вино със захар. След една година челюстта на момичето се заключва и тогава майката стартира да я храни през дребна междина, където липсва един от зъбите на детето.

Голямото събуждане

Само 5 месеца след гибелта на майка си, Елън се разсънва след девет дълги години сън. Заспива на 11 и се разсънва на 22! Необяснимото пробуждане се случва в новогодишната нощ на 1880 година На идващия ден - 1 януари 1881 година - вестниците полудяват! Целият свят знае - макар че всички са изгубили вяра, спящото момиче от Турвил ще се разсъни!

Заобиколена от братя и сестри, които едвам разпознава, Елън научава тъжната вест, че и двамата й родители са умряли. Както се чака, Елън е в потрес! Тя споделя, че не е сънувала нищо или най-малко - че не помни. Заспива като момиче, буди се като жена. Отнема й време да разбере всичко, което се случва и да обработи информацията.

Психически Елън към момента е на 11 години. Тя няма опция да придобие никакво обучение или общи познания посредством житейски опит. Леля й Грейс е тази, която се съгласява да се погрижи за момичето и да го научи на света, в който би трябвало да живее - и то бързо!

Повечето от парите, събрани по време на преспиването, са изхарчени, което значи, че Елън би трябвало да си изкарва прехраната все пак, което се случва. Изработва гердани от мъниста. Няколко години по-късно тя се дами за фермер от Рединг и ражда шест деца.

С течение на времето ползата към Елън стартира да понижава и тя изчезва от обществената сцена. Известно е, че умира през 1901 година, само че какъв е бил животът й и дали е имала някакви здравословни проблеми към края - не е ясно.

От какво в действителност страда Елън?

След като Елън се бужда през 1880 година, доктор Гелнеу стартира да обмисля медицинските положения, които биха предиздвикали Елън да навлезе в бездънен сън. Некролепсията или " сънната болест " е дефинирана за първи път през 1880 година Това рядко заболяване на мозъка кара човек ненадейно да заспи за дълъг интервал от време. Нарколепсията се предизвиква от липса на орексин, който е химически хипокретин в мозъка и ни оказва помощ да се събудим и да останем будни денем.

Въпреки че нарколепсията не предизвиква дълготрайни здравословни проблеми, тя може да аргументи дълготрайни психологични проблеми за тези, които губят огромна част от живота си в сън, както в тази ситуация с Елън Сандлър. Лекарите също обмислят опцията дълготрайното заспиване на Елън да е породено от меланхолия заради загубата на обичаният й татко в детска възраст.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР