Случаят може да представлява пречка за по-мащабното навлизане на криптовалутите

...
Случаят може да представлява пречка за по-мащабното навлизане на криптовалутите
Коментари Харесай

Впрегнаха блокчейн за споделяне на детска порнография

Случаят може да съставлява спънка за по-мащабното нахлуване на криптовалутите в практиката

Потребителите, които вземат участие в блокчейн системи, могат да се окажат притежатели на неправилно наличие, въпреки и да не са го основали сами

Германски откриватели са разкрили към 1600 файла с нефинансови данни, някои от които съдържат връзка с детска порнография и други неприемливи материали, върху система за предпазване на биткойн (bitcoin) транзакции. Находката може да значи, че някои консуматори на мрежата за криптовалута са в „ правна заплаха “, споделят откривателите.

Случаят може да съставлява спънка за по-мащабното нахлуване на криптовалутите в практиката и тяхното разпространение, отбелязва Вашингтон пост. „ Копачите “ на биткойн и хората, които непринудено са дали процесорно време от компютрите си за поддържането на мрежата, могат да бъдат подведени под правосъдна отговорност за владение на нелегално наличие.

Изследователите са анализирали към 1600 файла от блокчейнa на биткойн – обществената „ счетоводна книга “, която служи като инфраструктура за транзакциите с криптовалута. Повечето от файловете били безобидни. Някои обаче съдържали противозаконни детайли – нарушавания на авторски права, откриване на информация за идентифициране на хора.

Най-малко осем файла са били със полово наличие. Някои от тях са изобразявали или са били свързани с „ леко порнографско наличие “, до момента в който два файла се оказали носители на 274 връзки към уеб страници за детска порнография.

„ Ние имаме вяра, че бъдещите планове за блокчейн системи би трябвало самодейно да се оправят с сходно противоречиво наличие “, гласи изводът на учените от Университета Аахен и Гьоте институт във Франкфурт. Докладът им беше показан предишния месец на интернационална конференция по въпросите на финансовата криптография в Кюрасао.

Експертите настояват, че файловете евентуално са се появили в системата като бележки, които хората са добавили към транзакции, или пък консуматори са ги вмъкнали по този начин, като че ли са транзакции сами по себе си. Така е, тъй като хората, които употребяват блокчейн, могат да прибавят нефинансови данни, с цел да опишат задачите на покупко-продажбите си, да изпращат известия или да записват информация за други финансови услуги.
още по тематиката
Всеки, който има достъп до софтуера на биткойн, има опция да качва наличие – копачи, тържища и самостоятелни консуматори. За момента не е известно кой е качил материала. Изследователите не разясняват този въпрос.

Проблеми с недопустимо наличие може да има и във Фейсбук, Twitter и YouTube, само че потребителите, които вземат участие в блокчейн системи, могат да се окажат притежатели на неправилно наличие, въпреки и да не са го основали сами. Това ги слага в риск.

„ Тъй като всички блокчейн данни се изтеглят и съхраняват непрекъснато от потребителите, те са подсъдни за всяко нелегално наличие, добавено към блокчейна от други хора “, споделят откривателите.

Според тях инженерите, които проектират блокчейн системи, би трябвало да помислят за сходни проблеми, като да вземем за пример да плануват метод да попречат на хората да качват незаконно наличие. Може би би трябвало да има способи инженерите да попречат на разпространяването на сходно наличие и да защитят потребителите от евентуална правосъдна отговорност.

За момента неправилното наличие, което откривателите са разкрили в блокчейн системата, не съставлява голям проблем, тъй като блокчейн технологията не е проектирана като система за предпазване на файлове в огромен мащаб, споделя Кристиан Каталини, професор и създател на Лабораторията по криптоикономика при Масачузетския софтуерен институт. Това значи, че към момента е мъчно хората да го употребяват, с цел да разгласяват неправилно наличие.

Но защото разработчиците основават нови блокчейн системи, предопределени за запазване на файлове, то публикуването на незаконен материал може да се трансформира в по-голям проблем скоро, споделя професорът. Инженерите могат да дефинират правила или да основават филтри за противозаконните материали, счита Каталини. По думите му, технологията е нова, само че правилата на ръководство на наличието са си все същите.

Пазарът на криптовалути все по-често е обект на инспекции и засилено внимание, като се има поради, че все нараства броят на хората, които се обръщат към виртуалните валути като капиталова опция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР