Случай на заболяване от ку-треска беше регистриран от регионалната здравна

...
Случай на заболяване от ку-треска беше регистриран от регионалната здравна
Коментари Харесай

Жена се зарази с ку-треска след консумация на домашно сирене

Случай на заболяване от ку-треска беше регистриран от районната здравна ревизия във Враца

Първоначалните признаци били нетипични – нараснала температура и болки в мускулите, при което никой не се усъмнил за заразното заболяване.. По-късно обаче се появили подозрения, че става дума точно за ку-треска. След лабораторни проучвания, изпратени в Центъра за заразни и паразитни заболявания в София, диагнозата била доказана.

Заразата се предава от животно на човек, като в тази ситуация става дума за предаване на заболяването посредством домашно направено краве сирене.

„ Жената към този момент е излекувана, а нови случаи на заболяването не са открити “, прецизираха от РЗИ. Здравните управляващи приканват хората да се хранят по-отговорно, като употребяват единствено храна с тестван генезис.

Основни носители на ку тресчица при домашните животни са говедата, овцете и козите. Причинителят се отделя посредством млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане. При животните болестта се демонстрира с прибързано раждане и аборт на плода и метрит с последвало неплодородие при майката.

При хората към 50% от болните демонстрират клинична демонстрация. Тя се показва с тресчица продължаваща 1-2 седмици, главоболие, повръщане, диария и други Смъртните случаи при хората са необичайност – под 2%, а след преболедуване организмът построява имунитет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР