Случай, който БНТ следи - майка и дъщеря рускини, избягали

...
Случай, който БНТ следи - майка и дъщеря рускини, избягали
Коментари Харесай

Отказана закрила: Майка и дъщеря от Русия чакат решение за убежище у нас

Случай, който Българска национална телевизия следи - майка и щерка рускини, избягали от Русия по политически аргументи и потърсили леговище в България, получиха отвод за интернационална протекция от Държавната организация за бежанците. Съдът анулира това решение и го върна за преразглеждане.

За Марфа и Ирина няма връщане обратно. Взели са еднопосочен билет от Русия към България. Ирина е деен протестиращ против Путин.

Ирина Дмитриева: " Хората може би не схващат доколко там режимът е наказателен. Не можем да приказваме за никаква независимост. За една дума може да те арестуват. А аз вървях на митинги. Един ден полицията пристигна на вратата ми. Профилактично. Искаха да ми загатнат, че не е хубаво да се стачкува ".

Марфа към този момент е призната в българско учебно заведение, в този момент чака и България да я одобри публично.

Марфа Степанова: " Старая се да приказвам на български с новите си съученици. И макар че по никакъв начин не ми е елементарно, не бих желала да се върна. Тук ми е по-добре ".

Казват, че настояването им да останат в България не е волност. Затова желаят Държавната организация да ги признае за бежанци.

Ирина Дмитриева: " В края на март подадохме молбата. 7 месеца по-късно получихме отвод ".

Съдът се произнесе в интерес на Ирина и в този момент Агенцията би трябвало да преразгледа случая. Докато вземат решение, дадоха отговор за Българска национална телевизия, че имат ясни критерии, по които преценят дали човек може да бъде приет за емигрант:

" Когато условията за това не са изпълнени, а от своя страна, търсещият протекция се базира на обстоятелства и условия отвън предметния обсег на закона, и чужденецът не е съумял да потвърди бежанската си история, то Агенцията не следва да дава протекция ".

Ирина Дмитриева: " Явно би трябвало да има заведени каузи в Русия против мен. Явно би трябвало да съм пребивана. Явно правилото е " Когато те убият, тогава ела ".

А от Агенцията допълват:

" Отказът от интернационална протекция не значи и, че лицата ще бъдат върнати в Русия – те могат да обитават и по различен ред в страната, да вземем за пример по Закона за чужденците в Република България ".

Адвокати оспорват това.

Диана Радославова, юрист по бежански въпроси: " В момента, в който съветски жители, които са пристигнали да търсят протекция в България и тази протекция им е дефинитивно отказана, те нямат друга алтернатива с изключение на да се върнат в страната си на генезис - непринудено или наложително. Всяка друга опция за престояване на такива жители в България не може да се случи през процедура до момента в който те са вътре в страната България. Те би трябвало да излязат, да се върнат в своята страна и да аплайват към този момент за различен вид виза ".

За Ирина и щерка ѝ вид връщане в Русия не съществува.

Ирина Дмитриева: " Ако отново получим отвод, отново ще апелираме. Но не мога да си показва да се върнем в Русия ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР