Случаите на насилие над лекари тази година са се увеличили

...
Случаите на насилие над лекари тази година са се увеличили
Коментари Харесай

Случаите на насилие над лекари са се увеличили в сравнение с миналата година

Случаите на принуждение над лекари тази година са се нараснали спрямо предходната. За последните пет години тези произшествия са в пъти повече, в сравнение с ефикасните присъди за тях. Данните бяха оповестени на полемика, която сложи началото на национална акция за ограничения против експанзията над медицински лица.

Първи стъпки за смяна в публичните настройки към труда на медиците, тази цел си слага Националната акция за предварителна защита на експанзията над медицинските лица, сподели ръководителят на България лекарски съюз доктор Венцислав Грозев . Той изнесе данни на Министерството на здравеопазването, съгласно които през 2015 година случаите на принуждение в незабавната помощ са били 47, а през 2016 година - 28.

По данни на БЛС най-вече нападнати лекари има в градовете Шумен, Варна, София, Самоков, Стара Загора и Пловдив.

Според прокуратурата за интервала 2013-2016 година ефикасните присъди на лица, упражнили принуждение над лекари, са единствено три. Досъдебните производства за същия интервал са били 18.

В анкета, направена измежду медици, 42% дават отговор, че са били обект на експанзия, като 48 на 100 споделят, че това е ставало повече от веднъж. 81% показват, че експанзията най-често е била вербална, а 19 на  100 -  физическа.

От допитване измежду пациентите, пък се вижда, че те най-често са недоволни от доплащането в опазването на здравето, а 31% показват като проблем неналичието на посоки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР