Случаите на морбили на територията на страната към днешна дата

...
Случаите на морбили на територията на страната към днешна дата
Коментари Харесай

Близо 500 са случаите на морбили в страната!

Случаите на морбили на територията на страната към днешна дата са 497. Затихва огнището в Благоевградска област, само че се разраства в София-град и София-област. В други райони все още няма отчетливи огнища. Данните изнесе основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев по време на конференция отдадена на Европейската имунизационна седмица 2019 година

" Всяка година страната отделя 40 милиона лв. за осъществяване на имунизационния календар, който е еднакъв с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-хубавите ваксини за българските деца. Въпреки това за 2018 година седем % от тях не са получили първата имунизация против морбили, която се слага на 13-месечна възраст, а 13 % не са се явили за втората. Най-голям брой неимунизирани деца има в две групи - в ромската общественост и измежду родителите с антиваксърски настроения. “, уточни доцент доктор Ангел Кунчев.

Според доктор Кунчев стеснителен е и фактът, че неимунизирани деца в действителност се водят ваксинирани, по тази причина сега се прави разширено проучване, което да даде действителната картина.

Експертите от Световната здравна организация поучават да се търси достоверна информация по отношение на приложението на имунизациите. Според тях резултатът може да бъде единствено позитивен и показаха за образец, че с помощта на имунизация в Европа към този момент са изчезнали болести, измежду които е и полиомиелитът. С два % се е нараснало ваксиналното покритие в Европа за 2017 година спрямо 2016 година

Заместник-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова акцентира, че страната ни е една от най-активните 53 страни, в които се отбелязва Европейската имунизационна седмица 2019 година Тази година тя ще се организира от 24 до 30 април, като главната цел е да бъде нараснала информираността на популацията по отношение на смисъла на имунизирането, изключително при децата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР