Случаите на коронавирус у нас вече са 51. Високият процент

...
Случаите на коронавирус у нас вече са 51. Високият процент
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев за борбата срещу COVID-19: Дисциплина и само дисциплина

Случаите на ковид у нас към този момент са 51. Високият % на болница са хора, които са били в чужбина – Западна Европа и там са се заразили. Една дребна част от пациентите са жителите, контактували с тях. Това съобщи в предаването "120 минути " по БТВ шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев. Професорът е част и от Националния спешен щаб за битка с ковид.

Днес стана ясно, че има регистрирани 10 нови случая на ковид у нас. Така общо случаите на инфектираните с COVID-19 станаха 51. Двама души починаха в "Пирогов " - 66-годишна жена и брачният партньор ѝ 74-годишен мъж.

"Полицията доста ни оказва помощ в битката с вируса. По време на антракса преди 20 години полицията още веднъж беше на високо равнище ", сподели още професорът.

Още осем нови случая у нас на инфектирани с COVID-19

"За страдание двама души починаха – умрелите пациенти бяха с съпътстващи заболявания. Най-важното при тежките случаи са дихателните реанимации ", разкри шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.



"Болшинството от инфектираните са в положително положение. Нямаме пациент в сериозно положение, имаме и младежи, най-младият инфектиран е 4-годишно дете. Децата се хоспитализират дружно с родителите си. Най-голяма е смъртността на пациенти на 70-годишна възраст ", напомни проф. доктор Кантарджиев.

"Карантината беше доброжелателна, а в този момент е наложителна. Да покажем, че сме мощна нация – дисциплинираност и единствено дисциплинираност ", безапелационен бе специалистът.

" COVID-19 работи и на дихателната мускулатура. Хората с ковид и без признаци са рискови. Човекът може да е в инкубационен интервал – интервалът сред заразяването и появяването на признаците – този интервал е 5-6 дни. 90 % от пациентите развиват заболяването в този интервал. В подобен миг вирусът се популяризира минимум ", разкри проф. доктор Кантарджиев.

"Коронавирусусите, не сегашният мутирал, предизвикват 15 % от гърлоболите през зимата. Коронавирусите засягат дихателната система. Тогава е хубаво да се вземат ограничения, само че не Парацетамол в огромни количества ", сподели още той.

"Не могат да се вършат капитални заключения ", отговори Кантарджиев във връзка това дали би трябвало да се пие Ибупрофен при признаци на COVID-19.

Фалшива вест се оказа предизвестието за Нурофена и ковид

"Държавата прави всичко допустимо за ограниченията против ковид. Каквото реши Щабът за ковид от Министерски съвет го одобряват. Случаите са малко, само че той е в нашето общество. Ако в този момент не се вземат протиовепидемични ограничения, ще е късно ", разяснява шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

"Днес имаме един англичанин, чиято сестра е инфектирана, а той е пристигнал по въздушен път до България, с цел да кара ски. Явно такива неща не ги вършат единствено българите ", сподели още той.

Четирима английски жители са изолирани в хотел в Банско със подозрения за ковид

"Част от нашите 51 пациенти, върнали се от Италия са отишли на всеобщо празненство. Как може да си кажат: Да отидем, да се съберем, да се понацелуваме, да се понапием и понаядем ", попита Кантарджиев.

„ Възрастната болна жена в Габрово се направи пункция за евакуиране на течност. След това тя внезапно се усъвършенства.Скоро ще бъде изцяло здрава. Другата инфектирана в Габрово жена скучае. В Плевен пациентите също за добре. Скоро ще има изписани пациенти. Това е задачата на държавтаа –да задържаме епидемията, с цел да не вземе доста жертви. Мисля, че това, което вършим са ограничения, които да лимитират болестта. Мисля, че ще бъдат избавени доста човешки животи”, разкри специалистът.

"Препоръчахме на лечебните заведения да се снабдят с бързи проби, които са образни. Благодаря на страната за това, което направиха за медиците ", приключи проф. доктор Тодор Кантарджиев.

Обединени с една цел: Радев и Борисов поддържат строгите ограничения против COVID-19

Продължава да бъде в действие изключителното състояние. Вчера от Националния действен щаб за битка с ковид предложиха още по-строги ограничения - да работят единствено хранителни магазини, аптеки, банки, застрахователни сдружения и бензиностанции. Следи се да се заобикаля скупчването на хора. Под изключително внимание е и спазването на карантината, като властта към този момент разгласи, че няма да има взаимни отстъпки при нарушаване на възбраните.

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР