Случаите на коклюш към момента у нас са грубо около

...
Случаите на коклюш към момента у нас са грубо около
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Мерките от COVID пандемията няма да се прилагат при епидемия от коклюш

Случаите на коклюш все още у нас са жестоко към 400, като в понеделник и вторник тази седмица са регистрирани още 70, а болестта заема и нови територии. Това стана ясно от думите на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

„ За мен ние сме при започване на национална зараза, защото това е рядкосрещано заболяване и при него 400 случая са основна численост “, разяснява той.

Доц. Кунчев обаче успокои, че епидемията от коклюш няма да води със себе си ограниченията, които бяха въведени при епидемията от COVID-19.

„ Хората, помнещи всичко, което се случи по време на пандемията, възприемат това оповестяване като надали не причина отново за ограничаващи тежки ограничения, прекъсване на работа на заведения, носене на маски и така нататък, което няма да се случи, тъй като нещата стоят доста по-различно. Коклюшът в никакъв случай няма да натовари здравната система в степента, в която я натовари Коронавирус. В болница одобряваме не повече от 10% от всички инфектирани, тъй като другите го карат леко, изключително ваксинираните “, изясни основният държавен здравен контрольор.

Той разяснява и идното събаряне на границата при имунизиране на бебетата, като изясни, че там има „ механически “ проблеми. „ Ние би трябвало да създадем по този начин, че да не разкарваме майката два пъти в месеца, а да изтеглим и другите ваксини, които се вършат по това време, също две седмици по-рано, с цел да облекчим работата и на персоналните лекари, и най-много на майките. Там е техническата компликация. Иначе имунизациите са налице, имаме задоволително за календара, за всички приеми “, изясни доцент Кунчев.

Той осведоми още, че ще има ваксини и за бременните, които ги купуват на свободна продажба от аптеките, защото компанията вносител е уверила, че на следващия ден ще получи и разпределени още 2000 дози.

За всички останали възрастни обаче потребност от имунизация няма, безапелационен беше основният държавен здравен контрольор. „ Аз няма да го направя за себе си, не го предлагам и на другите “, съобщи той и посочи, че огромният проблем при коклюша е при най-малките, защото рискът от затруднения при тях е максимален.

„ Причина за драматизма тук е, че стартирахме епидемията с две умряли бебета. Иначе Европа претърпява зараза от коклюш към този момент втора година “, означи доцент Кунчев. Той предвижда, че формалното оповестяване на зараза у нас ще се отмести малко във времето за след Великденските празници.

От думите му стана ясно, че има вид и за гратис тестване за болестта. За София този вид е с изключение на НЦЗПБ, също по този начин и лабораторията на Столичната РЗИ, която работи всеки ден и прави безвъзмездни проби.

„ Разбира се, хората, живеещи надалеч от София, не ги устройва тази обстановка. За задачата през днешния ден ще вземе решение Министерство на здравеопазването – отпускаме средства на РЗИ във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, където има лаборатории към университетските лечебни заведения, подписват контракт с РЗИ и още от понеделник би трябвало да стартират тази активност “, сподели доцент Кунчев. Той посочи, че тестванията ще са безвъзмездни, само че по преценка на епидемиолога в съответната РЗИ. „ Ние сме им дали критериите, значимото е да се ориентираме, когато са тежки случаи, неразбираеми случаи, когато има проблем с имунизационния статус – за всички тези хора ще бъде гратис “, изясни той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР