Случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) ще нарастват

...
Случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) ще нарастват
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Пикът на грипа се очаква в края на януари, вълната ще е по-продължителна

Случаите на грип и остри респираторни болести (ОРЗ) ще нарастват през януари и даже февруари заради ниските температури, способстващи предаването на вируса и събирането на хора на закрито. Това изяснява проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, пред Българска телеграфна агенция. Според нея ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на болесттите спрямо предходни години.

В момента COVID-19 в страната е на едно от най-ниските си равнища, обстановката е спокойна, няма напън към здравната ни система, уточни още тя.

Проф. Ива Христова означи, че още в края на ноември е почнало повишение на случаите с грип и (ОРЗ), а през декември броят им се увеличи доста. „ Тази година относително рано стартира грипната вълна. Обичайно в предходни години първи случаи на грип доказвахме в края на декември. А в този момент още от края на ноември имахме циркулация на грипни вируси ", разясни шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Според нея пикът се чака в края на януари - началото на февруари, след което броят на новорегистрираните болести ще спада по-продължително време, евентуално даже до април. Така ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на болесттите спрямо предходни години, означи проф. Ива Христова.

„ В момента имаме единствено грип А. Доказваме по-често вид А (H3N2) и по-рядко пандемичния А (H1N1). Нямаме потвърдени грипни вируси вид В. Това е значимо, тъй като за грип А имаме антивирусни препарати, които блокират мултиплицирането на вирусите с доста положително деяние, само че би трябвало да се вземат още първите 1-2 дни от изявата на признаците. А те са доста мощна изнемощялост, главоболие, температура над 37,50 С, болки в мускулите на цялото тяло, суха кашлица, раздразнение от носа и гърлото ", сподели проф. Ива Христова.

Тя осведоми още, че сега COVID-19 в страната е на едно от най-ниските си равнища, обстановката е спокойна, няма напън към здравната ни система. В Европа и в света броят на новите случаи също понижава. „ Единствено в Азия се регистрира повишение на заболеваемостта, като кривата гладко върви нагоре. И това не се дължи единствено на покачвания брой случаи в Китай, където отпаднаха противоепидемичните ограничения и това закономерно докара до нараснал брой болни. Повишена заболеваемост регистрират и в Япония, Южна Корея и още редица азиатски страни. Предвид наближаващата лунарна нова година за тези страни на 21 януари и упования огромен човекопоток към тях и назад, се чака повишение на случаите COVID-19 в края на януари-началото на февруари и в международен мащаб ", означи проф. Христова.

По думите ѝ в света напълно господства разновидността „ Омикрон ", като в другите страни превалират разнообразни подварианти. В Съединени американски щати набира скорост подвариантът XBB.1.5. и към този момент заема към 40% от всички новодоказани вирусни подварианти. В Европа господства BQ.1, следван от BA.5. У нас към момента господства ВА.5. В Китай също господства ВА.5.

„ Всички тези подварианти се отличават с две съществени характерности: първо - по-добре се залавят за рецепторите на нашите кафези, и второ - заобикалят до известна степен имунната ни отбрана. Това им разрешава да се намножават сполучливо в клетките на респираторния ни тракт, само че не провокират по-тежко заболяване. Това са подварианти на „ Омикрон ", а за него е добре известно към този момент, че визира най-вече горните дихателни пътища с недоволства от носа и гърлото, само че не и от белите дробове ", изясни проф. Ива Христова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР