Случаите на домашно насилие в последно време се увеличиха значително

...
Случаите на домашно насилие в последно време се увеличиха значително
Коментари Харесай

Министър Йорданова: Много случаи на домашно насилие превръщат жертвите в престъпници

Случаите на домашно принуждение напоследък се усилиха доста и става все по-ясно, че доста от тях водят до закононарушения.

Тоест, от време на време трансформират жертвата в нарушител. Включително и през днешния ден чухме такива истории, което демонстрира още един път какъв брой е значимо страната да обезпечи по-добра отбрана и по-добра предварителна защита, с цел да не се стига до това. След днешната среща мисля, че би трябвало да се намерения дали самите институции, когато открият случаи на домашно принуждение, да могат да подхващат ограничения. Защото в този момент, когато става дума за пълнолетни лица, до самата жертва на принуждение би трябвало да инициира процеса, е те постоянно се опасяват или биват заплашвани от сътрудниците си “. 

Това съобщи през днешния ден министърът на правораздаването Надежда Йорданова, която посети Сливенския затвор и беседва с дами, лишени от независимост, самоопределили се като жертви на домашно принуждение. С нея в Сливен бе иначалникът на кабинета и началник на работната група по плана за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашното принуждение Лилия Симеонова.
 изображение
Законопроектът, направен в Министерството на правораздаването след интензивни съвещания на необятния кръг специалисти, беше оповестен за публично наказание при започване на седмицата. Надежда Йорданова е разяснила пред лишените от независимост предлаганите промени като: удобства достъп до правораздаване, разширения кръг на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана, увеличените ограничения за отбрана, които могат да се постановат от способените органи. Проектът планува още основаването на Национален съвет за реализиране на държавната политика по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, както и основаване на национална осведомителна система и народен указател за случаите на домашно принуждение.

Към днешна дата в пандиза в Сливен лишените от независимост са 207, а в ареста, който беше отрит преди 3 години, са настанени 25 обвинени и подсъдими.
 изображение
Правосъдният министър прегледа през днешния ден и приблизително учебно заведение „ Аргира Жечкова “, което преди два дни чества своя 50-годишен празник. Всяка година в просветителния развой в Сливен се включват десетки дами с незавършено приблизително обучение, като през тази образователна година те са били 70. В учебното заведение, с изключение на познания, те имат опция да получат и професионална подготовка за шивач. Училището има филиали в пандизите във Варна и Бургас, където са се обучавали над 130 лишени от независимост.

В детската ясла към пандиза е настанена една майка със своето бебе и една бременна жена. Съгласно Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража, децата на лишените от независимост дами могат да останат при майките си в Отделението за бременни и майки с деца към пандиза до навършване на едногодишна възраст.

Обновеното със средства от Норвежкия финансов механизъм поделение разполага с 10 кревати, ъгъл за игра, млечна кухня с опция майките да подготвят храна, сервизно помещение за децата с баня, пералня и сушилня. От откриването на отделението за майки с деца преди 8 години, тук са отгледани 30 бебета.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР