Случаите на домашно насилие в последно време се увеличиха значително

...
Случаите на домашно насилие в последно време се увеличиха значително
Коментари Харесай

Н. Йорданова: Често жертвите на насилие се превръщат в престъпници -

Случаите на домашно принуждение напоследък се усилиха доста и става все по-ясно, че доста от тях водят до закононарушения. Тоест, от време на време трансформират жертвата в нарушител. Включително и през днешния ден чухме такива истории, което демонстрира още един път какъв брой е значимо страната да обезпечи по-добра отбрана и по-добра предварителна защита, с цел да не се стига до това.

Това съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова, която посети Сливенския затвор и беседва с дами, лишени от независимост, самоопределили се като жертви на домашно принуждение. С нея в Сливен бе и началникът на кабинета и началник на работната група по плана за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашното принуждение Лилия Симеонова.

" След днешната среща мисля, че би трябвало да се намерения дали самите институции, когато открият случаи на домашно принуждение, да могат да подхващат ограничения. Защото в този момент, когато става дума за пълнолетни лица, самата жертва на принуждение би трябвало да инициира процеса, е те постоянно се опасяват или биват заплашвани от сътрудниците си ", добави Йорданова.

Законопроектът, направен в Министерство на правосъдието след интензивни съвещания на необятния кръг специалисти, беше оповестен за публично наказание при започване на седмицата. Надежда Йорданова е разяснила пред лишените от независимост предлаганите промени като: удобства достъп до правораздаване, разширения кръг на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана, увеличените ограничения за отбрана, които могат да се постановат от способените органи. Проектът планува още основаването на Национален съвет за реализиране на държавната политика по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, както и основаване на национална осведомителна система и народен указател за случаите на домашно принуждение.

В момента в сливенския затвор лишените от независимост са 207, а в ареста, който беше отрит преди 3 година, са настанени 25 обвинени и подсъдими.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР