Словосъчетанието „фалшиви новини („fake news) беше обявено за дума на

...
Словосъчетанието „фалшиви новини („fake news) беше обявено за дума на
Коментари Харесай

"Фалшиви новини" е дума на година, според британски речник

Словосъчетанието „ подправени вести " („ fake news " ) беше оповестено за дума на годината от английския речник на британския език „ Колинс ", осведоми БГНЕС.

Според съставителите на речника, използването на думите се е нараснала цели 365% през 2016 година, написа английският в. „ Гардиън ". Това значително се дължи на американския президент Доналд Тръмп и честото потребление на словосъчетанието от него.

Миналата седмица той даже съобщи, че се счита за „ изобретател " на израза. „ Предполагам, че други хора са го употребявали през годините, само че аз в никакъв случай не съм го забелязвал ", сподели той по време на изявление. От речника показват, че етимологията на словосъчетанието остава противоречива.

Според „ Колинс " терминът „ подправени вести " стартира да се употребява през 2000-те години в американската телевизия, с цел да опише „ подправена, постоянно сензационна информация, популяризирана под прикритието на новинарски репортаж ". Използването му се усилва от 2015 година и ще откри място и в идващото печатно издание на речника.

Други политически термини също участваха в конкуренцията за дума на годината. Сред тях са „ ехтене камера " („ еcho chamber " ), който значи пространство, изключително в обществените мрежи, където обещано мнение се чака да се одобри с утвърждение, защото ще бъде прочетено единствено от хора, които мислят по същия метод. Огромен растеж (7000%) се следи и в потреблението на думата „ антифа " („ antifa " ), с което се отбелязват антифашистки организации и придвижвания. Тя се употребява най-много в Съединени американски щати, където през последната година зачестиха конфликтите сред антифашистки протестиращи и крайнодесни представители.

Във Англия известност набра израза „ Корбинмания " („ Corbynmania " ), който разказва ентусиазма към личността на лейбъристкия водач Джеръми Корбин.

„ Голяма част от тазгодишния лист несъмнено е с политически заряд, само че с новия президент в Съединени американски щати и предварителните избори във Англия, най-вероятно не е изненада това, че политиката продължава да вълнува езика ", съобщи ръководителката на отдела за езиково наличие на „ Колинс " Хелън Нюстед.

Сред другите думи, определени за присъединяване в надпреварата за дума на годината, са и терминът „ джендър-флуид " („ gender-fluid " ), който значи човек, който не се разпознава с един избран пол, „ фиджет спинър " („ fidget spinner " ) - известна детска играчка, както и „ Инста " („ Insta " ), което е редуциране от името на известната обществена мрежа Инстаграм.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР