Словесните престрелки между Дондуков 1 и 2 не спират от

...
Словесните престрелки между Дондуков 1 и 2 не спират от
Коментари Харесай

Илиана Йотова попиля премиера за сравняването на войната с Априлското въстание

Словесните престрелки сред " Дондуков " 1 и 2 не стопират от през вчерашния ден. Днес в тях се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова, обръщайки се към премиера Кирил Петков, който през днешния ден съпостави войната в Украйна с българското Априлско въстание.

Ето какво написа Йотова на своята фейсбук страница:

" Никого не бих съветвала да търси оправдание за едно или друго решение в българската история, тъй като ще допусне огромна неточност. Паралелът, който през днешния ден направи министър председателят Кирил Петков, беше огромна неточност. Това заявих в отговор на журналистически въпрос в Сандански, където бях посетител на празника на града.

Българската история е доста дълга и имаме доста образци, когато политици, не съобразявайки се с националните ползи, са взимали решения, които са довели до национални произшествия. Така че по-внимателно с историческите паралели!

Бих желала да напомня на министър-председателя, че героите на национално-освободителното придвижване, на Априлското въстание не са " някакви хора ", те си имат имена. За тях описваме на децата си и се гордеем. Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание ", написа вицепрезидентът в обществената мрежа.

Йотова напомни, че при започване на нашествието в Украйна от страна на Русия, президентът Румен Радев събра всички представители на властта и на службите в страната, с цел да бъде направена консолидирана българска позиция. Там войната беше избрана като неуместна, като експанзия и тази позиция продължава да е годна и до ден сегашен, уточни Йотова.

" Аз не зная с какви причини държавното управление промени личната си позиция във връзка с помощта с оръжие за Украйна. Само допреди няколко дни министър-председателят Кирил Петков споделяше, че в случай че той е единствено Кирил Петков, би оказал помощ с боен метод на Украйна незабавно, само че като министър председател ще се въздържи, тъй като са доста комплицирани връзките в обединението и той би трябвало да постъпи отговорно ", сподели още Йотова.

" Вчера сходна позиция от вицепремиера Асен Василев беше наречена позорна и беше квалифицирана, съгласно мен извънредно непрекъснатата и безапелационна позиция на президента, по този неприемлив метод ", добави вицепрезидентът.

Илияна Йотова уточни, че по-тревожни са задълбочените несъгласия вътре в самата коалиция. " Днешният ден даде шир на спорни сигнали, което слага България в една прекомерно деликатна обстановка ", сподели още тя.

" От една страна от София се чуха апели да се постави таван на цените на газа и да се възстановят договорите с " Газпром ", в същото време другият вицепремиер - Асен Василев, от Брюксел съобщи твърдо, че няма да има продължение на договорите с " Газпром ", не може да има и таван на цените надлежно, тъй като той счита, че може да бъдат контрактувани даже още по-добри цени за доставките ", сподели пред публицисти Йотова.

Вицепрезидентът изрази вяра в идващите дни да има единна държавна позиция. Според нея в сряда, на изключителното съвещание на Народното събрание, ще има решение на Народното събрание във връзка с военната помощ за Украйна.

Напрежението сред " Дондуков " 1 и 2 се изостри от през вчерашния ден, когато от държавното управление нарекоха позицията на президента за Украйна " позорна ". Радев пък сподели по адрес на препоръчаното от премиера Петков подаяние на една заплата за Украйна: " Призовавам българските политици преди да избавят света, да погледнат и към хилядите бедстващи българи ". С думите " Суверенната българска позиция се създава в София, а не в Киев " президентът беше сериозен и към визитата на държавната делегация в украинската столица.

ТЕМА преди 3 часа 536 преди 3 часа 442 преди 5 часа 501
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР