Словенците гласуват днес на парламентарни избори, които се очаква да

...
Словенците гласуват днес на парламентарни избори, които се очаква да
Коментари Харесай

Оспорвана надпревара между популисти и либерали на парламентарните избори в Словения

Словенците гласоподават през днешния ден на парламентарни избори, които се чака да бъдат оспорвана конкуренция сред ръководещата дясна популистка партия на премиера Янез Янша и опозиционна демократична екологична групировка, осведомят Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Около 1,7 милиона гласоподаватели имат право да изберат народни представители в 90-местния парламент измежду претендентите на 21 политически сили. Управляващата Словенска демократическа партия и новосформираната екологична партия „ Движение Свобода “ на Роберт Голоб заеха първите места в социологическите анкети преди вота. Според изследванията обаче изборите няма да излъчат безапелационен победител и ще би трябвало да се сформира съдружно държавно управление от минимум три или четири партии.

„ Днес е значим ден, защото тези избори вземат решение по какъв начин ще се развива Словения освен през идващите четири години, само че и през идващото десетилетие “, съобщи Янез Янша, откакто гласоподава и добави, че има „ положителни упования “.

Според последната социологическа анкета, чиито резултати бяха обявени на 21 април, Словенската демократическа партия на Янша се класира на второ място с 24,4 % от хипотетичните гласове. Анкетата на Института за проучване на пазара и организация Медиана сподели най-голяма поддръжка за „ Движение Свобода “ на Роберт Голоб – 26,1 %, осведоми ТАСС.

В Словения и зад граница бяха отворени над 3000 изборни секции. Гласуването в Словения стартира в 7:00 ч. локално време и ще завърши в 19:00 ч. (20:00 ч. българско време). Първите предварителни резултати се чакат към 19:30 ч. локално време.

Янез Янша стана министър-председател доскоро повече от две години, при започване на пандемията от КОВИД-19, откакто предходният демократичен министър председател подаде оставка, напомня АП. Янша, който е обожател на американския президент Доналд Тръмп, води дясна политика и е упрекван в властнически жанр на ръководство.

Основният му противник на днешния избор е някогашният началник на словенската енергийна компания GEN-I Роберт Голоб, който е приключил в Съединени американски щати. Неговата партия „ Движение Свобода “ поддържа зеления енергиен преход и устойчивото развиване.

Тъй като се чака двете водещи партии да завоюват съвсем идентичен брой гласове – към 20-25 %, бъдещото държавно управление на Словения ще зависи от по-малките обединения, които съумеят да преминат четирипроцентовата преграда за влизане в Народното събрание. Според наблюдаващи Голоб има по-добри шансове да образува коалиция спрямо Янша.

Анкетата на Института за проучване на пазара и организация Медиана подрежда на трето място партия „ Социални демократи “ на Таня Файон със 7,8 %, а на четвърто и пето място са „ Левица “, отпред с Лука Месец, и „ Нова Словения – християндемократи “, отпред с някогашния министър на защитата Матей Тонин.

В Народното събрание има късмет да влезе и „ Партията на Аленка Братушек “, която в последната анкета събира 5,6 % от хипотетичните гласове, отбелязва ТАСС.

Либералите на Голоб описаха днешните избори като референдум за бъдещето на Словения. Според тях, в случай че бъде избран отново, Янез Янша ще отдалечи Словения още повече от демократичните полезности на Европейски Съюз. Янша постоянно е упрекван в податливост към властнически жанр на ръководство, сходно на своя съдружник – унгарският министър председател Виктор Орбан, показва АП.

Досегашният словенски министър председател влезе в полезрението на Европейски Съюз поради обвинявания в оказване на напън върху съперници и публични медии, както и поради изказвания, че назначава свои хора на основни постове в държавни институции.

Неправителствената организация „ Фрийдъм хаус “ наскоро оцени, че актуалното дясно държавно управление е траяло опитите да подкопае върховенството на закона и демократичните институции, в това число медиите и правосъдната система. Все отново, съгласно „ Фрийдъм хаус “, политическите права и гражданските свободи като цяло се съблюдават в Словения.

Шейсет и тригодишният политически деец Янез Янша отхвърля тези изказвания и се показва като жертва на акция по оклеветяване, проведена от левицата. За да излъска имиджа си преди изборите, Янша се дистанцира от Орбан и възприе по-твърда позиция към Русия след нашествието в Украйна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР