Словенската демократическа партия на Янез Янша е готова на коалиционни

...
Словенската демократическа партия на Янез Янша е готова на коалиционни
Коментари Харесай

Може ли Словения да тръгне по пътя на Унгария и Полша

Словенската демократическа партия на Янез Янша е подготвена на съдружни диалози с останалите парламентарни обединения

Още по тематиката
И в Словения се задава победа на антиимигрантска партия
от Дневник,28 май 2018
Словения отива на предварителни избори на 3 юни
от Дневник,14 апр 2018 Антиимигрантската опозиционна Словенска демократическа партия завоюва парламентарните избори в Словения. Според резултатите от преброяването на съвсем всички бюлетини дясноцентристката групировка на някогашния министър председател Янез Янша получава 25% от гласовете. Тя обаче мъчно ще сформира държавно управление, защото твърдата й позиция по отношение на имиграция лимитира опциите за съдружни сътрудници, написа Reuters.

" Ние слагаме Словения и словенците преди всичко ", уточни Янша. И добави, че е подготвен на съдружни диалози с останалите парламентарни партии. " Отворени сме за съдействие, страната е изправена пред времена, които изискват съдействие ", разяснява той. Но призна, че договарянията ще бъдат комплицирани: " Вероятно ще би трябвало да изчакаме известно време, преди да станат вероятни сериозните диалози за ново ръководство ".

Срещу квотната система

Избирателите в страни като Унгария и Полша се обърнаха към партии, които са срещу проектите, съгласно които страните от Европейски Съюз би трябвало да одобряват търсещи леговище въз основата на квотната система. Словенската демократическа партия също е против такива квоти и твърди, че средствата за това би трябвало да бъдат ориентирани към силите за сигурност. Янша счита, че имигрантската рецесия е едно от най-големите провокации пред Европейски Съюз и по тази причина е належащо да се работи за възстановяване на изискванията в страните, от които идват бежанските талази.

Други предизборни обещания на Янша, който беше министър председател от 2004 до 2008 година и от 2012 до 2013 година, са орязване на налозите и ускорение на приватизацията. Той бе шест месеца в пандиза през 2014 година, откакто беше наказан по отношение на корупционен скандал, само че беше освободен, когато конституционният съд подреди още един развой, който не се състоя заради приключване на отминалост.

Сегашните резултати дават на Словенската демократическа партия 25 места в 90-местния парламент. Втора е лявоцентриската " Листа на Марян Шарец " с 12.6% от вота и 13 места. Гласоподавателите избираха сред 25 партии, като 9 влязоха в Народното събрание.

Възможни сюжети

Марян Шарец – водач на " Листа на Марян Шарец ", съобщи, че чака да получи мандат за съставяне на държавно управление, защото множеството партии са заявили преди изборите, че няма да вземат участие във воден от Словенската демократическа партия кабинет. Президентът обаче сподели, че възнамерява да даде първо опция за сформиране на ръководство на партията с най-вече депутатски места. В този случай Янша ще се нуждае от съдействие с най-малко две други обединения, с цел да получи работещо болшинство.

Според специалисти прогнозите за бъдещото държавно управление са сложни, а някои показват, че е вероятен нов избор. " Ще има компликации при сформирането на кабинета, само че въпреки всичко най-вероятният сюжет е държавно управление, водено от Янша, с най-малко една лявоцентристка партия в него ", счита Петер Янчич, редактор на политическия уебсайт Spletni Casopis.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР