Словенската атомна електроцентрала Кръшко“ е спряма като превантивна мярка, след

...
Словенската атомна електроцентрала Кръшко“ е спряма като превантивна мярка, след
Коментари Харесай

Спряха превантивно словенската АЕЦ „Кръшко“ след мощно земетресение в Хърватия

Словенската атомна електроцентрала „ Кръшко “ е спряма като превантивна мярка, откакто прилежаща Хърватия бе ударена от мощно земетресение с магнитут от 6,4 по Рихтер, съобщи Франс прес, цитирайки представител на централната.

 „ Мога да потвърдя, че става въпрос за превантивно изключване “, разяснява Ида Новак Джереле пред френската медия, без да дава спомагателни елементи.

Трусът е бил осуетен в няколко прилежащи на Хърватия страни, в това число в Словения и даже в австрийската столица Виена.

„ Кръшко “ е единствената атомна електроцентрала в страната, като тя се намира на към 100 километра от столицата Любляна. Централната влиза в употреба през 1983 година като тя е обща благосъстоятелност на Словения и Хърватия. Тя покрива надлежно 20% и 15% от потребностите на Словения и Хърватия от електричество.

Природозащитници от двете страни желаят затваряне на АЕЦ „ Кършко “, защото се намира в район, където има сеизмични опасности. Работата му трябваше да бъде спряна през 2023 година, само че Любляна и Загреб се договориха през 2015 година за удължение на неговата употреба с още 20 години.

По данни на Европейския Средиземноморски сеизмологичен епицентърът на днешното земетресение е на към 50 километра от хърватската столица Загреб. Има информация за едно починало дете.

От Министерство на външните работи оповестиха, че няма данни за потърпевши български жители.

Това е второто мощно земетресение в Хърватия в границите на последните 24 часа, откакто през вчерашния ден бе регистриран трус с магнитуд  5,2 по Рихтер.

 

A massive earthquake has just rocked Croatia, with the town of Petrinja suffering the worst damage:

— Seb Starcevic (@SebStarcevic)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР