Словения призова Европейската комисия да се намеси в граничния ѝ

...
Словения призова Европейската комисия да се намеси в граничния ѝ
Коментари Харесай

Граничният спор на Хърватия и Словения може да стигне и до Брюксел

Словения прикани Европейската комисия да се намеси в граничния ѝ спор с Хърватия, откакто Загреб пропусна периода да приложи решение на Постоянния трибунал в Хага. Това трябваше да се случи през днешния ден.

Двете някогашни югославски републики водеха спор от оповестяването на независимостта си през 1991 година за 13 квадратни километра в едва заселен регион и линия териториални води във и към Пиранския залив. Спорът стана причина за закъснение на договарянията за присъединение на Хърватия към Европейския съюз с 10 месеца.

През юни хагският съд постанови, че към три четвърти от оспорваната територия в Пиранския залив принадлежи на Словения, в това число и канал през хърватските води, дълъг 10 морски благи, който да даде на страната изход в интернационалните води на Адриатическо море. Според решението словенските бойци, ситуирани в планинския парк " Света гора ", който към този момент принадлежи на Хърватия, би трябвало да изоставен мястото и стотината словенци, притежали на парцели по хърватското крайбрежие, би трябвало да се откажат от тях.

Загреб обаче не признава решението с претекста, че в панела е имало и словенски арбитър, споделял конфиденциална информация с държавното управление. След това разобличаване, направено през 2015 година, Хърватия се отдръпна от делото, въпреки съдът да призна за случилото се и да уточни, че нарушаването не е било задоволително съществено, с цел да попречи на идващите процедури.

Последната среща сред двете страни бе на 19 декември и приключи без резултат. Словения разгласи, че ще приложи решението едностранно, Хърватия упорства за нови договаряния.

Спорът евентуално ще приключи в Европейския съд в Люксембург, разяснява EUObserver. Любляна обаче изиска и намесата на Европейската комисия, защото в контракта си за присъединение към Европейски Съюз от 2013 година, Хърватия се ангажира да признае решението на арбитражния съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР