Словения, която пое от 1 юли председателството на Съвета на

...
Словения, която пое от 1 юли председателството на Съвета на
Коментари Харесай

Словения подкрепя присъединяването на Румъния, България и Хърватия към Шенген

Словения, която пое от 1 юли председателството на Съвета на Европейския съюз, изрично поддържа присъединението на Румъния, България и Хърватия към Шенген и желае да включи тази тематика в дневния ред, незабавно щом страните членки реализиран единодушие по нея, съобщи през днешния ден словенският министър на вътрешните работи Алеш Хойс, представен от Хина.

" Ако приказваме почтено, ние сме най-заинтересовани от влизането на Хърватия по разбираеми аргументи и това би облекчило доста от проблемите, които имаме на границата, както за Хърватия, по този начин и за Словения ", уточни той пред репортери от Брюксел, поканени в Словения във връзка поемането на ротационното председателство.

През идващите шест месеца Хойс ще ръководи Съвета по вътрешни работи на Европейски Съюз, който дава отговор за разширението на Шенген.

Той сподели, че желае да сложи въпроса за влизането на трите страни в Шенген на дневен ред, в който и да е миг, само че " има чувството ", че това не е добра концепция преди всички членки да са постигнали единодушие за разширението.

Хойс сподели, че би било по-разумно да не се гласоподава, преди да е реализиран цялостен консенсус. Той добави, че като ръководител ще направи най-хубавото, с цел да убеди страните, които са скептични към разширението на Шенген, че това е вярно решение.

През юни Европейската комисия прикани за разширение на Шенгенската зона с Хърватия, България и Румъния, които дават отговор на всички механически условия за участие.
Шенгенската зона включва 26 страни, измежду които четири, които не са членки на Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. От членките на Европейски Съюз единствено Хърватия, България, Румъния, Кипър и Ирландия не са част от свободната от граничен надзор зона.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР