Словенецът Мартин Стрел се увлича по плуването още от дете,

...
Словенецът Мартин Стрел се увлича по плуването още от дете,
Коментари Харесай

67-годишният плувец, който плува в най-опасните води

Словенецът Мартин Стрел се увлича по плуването още от дете, израствайки в град Мокроног. " По това време нямаше телевизия, радио, вестници. Моят дом бяха гори, реки и езера ", споделя той.
 Пеги Конзак - 102-годишната инструктурка по плуване, която отхвърля да се пенсионира
102-годишната инструктурка по плуване, която отхвърля да се пенсионира

Децата я обичат и тя тях - също

Вече като възрастен, с изключение на живописен темперамент, той има построена и също толкоз колоритна кариера. Бил е боец в югославската войска, а по-късно стартира да играе хазарт професионално. На 30-годишна възраст пък към този момент преподава китара и чак едвам по-късно се стопира на плуването на дълги дистанции. Когато Словения става самостоятелна от Югославия през 1991 година, Стрел отпразнува събитието, като преплува река Крка по цялата ѝ дължина едновременно - към 105 км.

Вече две десетилетия Мартин Стрел плува в едни от най-опасните води. Може да се похвали даже, че е плувал с пирати и пирани. През 2004 година прави едно от най-рискованите си плувания в китайската река Яндзъ, когато локални хора даже го убеждават да излезе от водата, в противоположен случай животът му е заплашен. Словенецът обаче не се вслушва в предизвестията и за благополучие сполучливо приключва плуването си, с което си обезпечава четвърти международен връх. Той съумява да преплува цели 4002 км. за 51 дни.

Всъщност Мартин Стрел чупи върхове към този момент повече от 20 години. Когато е на 46-годишна възраст той преплува над 3000 км. по река Дунав за 58 дни, а през 2002 година - съвсем 4000 км по Мисисипи. Пет години по-късно преплува Амазонка - или съвсем 5300 км., което пък му носи международния връх на Гинес за най-дълго плуване в открити води.

Именно до момента в който е във водите на Амазонка плувецът се натъква на пирани и акули и получава денга тресчица и тежко слънчево изгаряне. Тогава се сблъсква и с пирати и се постанова да бъде под защита за няколко седмици. Моментът, в който се усеща най-уплашен обаче, е, когато 26-годишният му наследник се причислява, с цел да преплуват дружно няколко километра, само че поради ужилване от склон, краткотрайно се сковава.

" Няма болница. Няма пътища. Само вода и доста дървета, високи над 100 метра ", спомня си Мартин Стрел. За благополучие синът му се възвръща изцяло, само че случаят е още едно увещание и на двамата за високите
залози, които идват с сходни достижения.

Все отново, плувецът не е професионален състезател и не се съпоставя с Майкъл Фелпс. Мартин Стрел тежи 110 кг и си разрешава вечер да изпива съвсем бутилка вино. Спазва обаче непоколебим подготвителен режим, като плува два пъти дневно, прави гимнастика и тренира ски тичане.

Освен физическата подготовка, плувецът залага и на психическа такава, с цел да може да плува до 12 часа без спиране. Той даже може да се самохипнотизира, като си внушава, че е в топла вана, когато в действителност плува в студени води, написа CNN.
 Барбара Ернандес - дамата, която плува в смразяващите води на Антарктида и чупи върхове в името на климатичните промени
Жената, която плува в смразяващите води на Антарктида по бански

Коя е " Чилийската ледена нимфа "

Мартин Стрел може да се похвали, че към този момент е плувал в над 150 страни, само че надалеч не е подготвен да се откаже от плуването. " Никога няма да спра да плавам. Водата е моят най-хубав другар, тя е моят живот ", споделя плувецът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР