Словаците гласуват днес на първи тур от президентски избори, които

...
Словаците гласуват днес на първи тур от президентски избори, които
Коментари Харесай

Словакия гласува днес за президент

Словаците гласоподават през днешния ден на първи тур от президентски избори, които може да укрепят властта на премиера Роберт Фицо, който желае по-голям надзор върху публичните медии, по-меки антикорупционни закони, както и по-силно изразено противоречие с поддръжката на Европейски Съюз за Украйна, съобщи Ройтерс.

prepares for a vote that could put it on the nationalist path in all institutions.
— eunews.it (@eunewsit)
Избирателните секции се отварят в 07:00 ч. локално време (06:00 ч. по Гринуич) и ще затворят в 22:00 часа. Ако никой не получи болшинство на този тур, на 6 април ще има балотаж сред двамата претенденти с най-голям резултат.

Съюзникът на Фицо, 48-годишният Петер Пелегрини, е водач в конкуренцията за мястото на 50-годишната президентка Зузана Чапутова, която е гневен конкурент на Фицо, въпреки да не се е кандидатирала за нов мандат. 

Фицо се върна на власт на изборите през септември предходната година, откакто завоюва гласоподавателите с обещания да спре военната помощ за Украйна, която се бори против съветската инвазия, да продължи подпомагането на хората, наранени от скока на цените, и да постави завършек на безредното ръководство на предходното, управлявано от опозицията държавно управление.

Post: Slovakia braces for presidential vote as Ukraine war rages over the border
— blaqsbi (@blaqsbii)
Пелегрини, някогашен министър председател от лявата ръководеща партия СМЕР на Фицо, а в този момент началник на по-малкия съдружен сътрудник - партия " Глас " (на словашки " Хлас " ), се надява да повтори този триумф.

В листата с претенденти той се изправя против 59-годишния Иван Корчок, проевропейски някогашен външен министър, който желае да попречи на ръководещите да получат и президентското място.

Въпреки че словашкият президент не разполага със обилни изпълнителни пълномощия, той играе роля при назначението на държавни и други длъжности и може оформя публичните диспути, както постоянно правеше демократичната Чапутова, отбелязва Ройтерс.

В предишното гласоподавателите постоянно са избягвали да дават опция на ръководещите партии да сформират държавно управление и да излъчат президент. Чапутова завоюва предходните президентски избори през 2019 година, откакто " яхна " антикорупционната вълна, ориентирана против партията на Фицо, която тогава беше на власт.

Фицо, който четири пъти е бил министър председател, бързо промени словашката политика - най-очевидно като приключи държавните военни доставки за Украйна (макар че към момента позволява търговски покупко-продажби за доставки) - и води разговор с Москва, макар че Европейски Съюз желае да изолира съветския режим.

Пелегрини, сходно на Фицо, съобщи, че спорът в Украйна няма военно решение и поддържа мирните договаряния сред Киев и Москва - нещо, което Корчок, както и други критици, дефинират като капитулация, откакто елементи от Украйна са окупирани.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР