Словашкото правителство ще наложи нов данък върху подсладените безалкохолни напитки

...
Словашкото правителство ще наложи нов данък върху подсладените безалкохолни напитки
Коментари Харесай

Пари нема! Словакия облага допълнително безалкохолните напитки

Словашкото държавно управление ще наложи нов налог върху подсладените безалкохолни питиета и ще увеличи налога върху тютюневите произведения като част от пакет на стойност 1,4 милиарда евро за консолидиране на бюджета за 2025 година, заяви министър председателят Роберт Фицо, представен от Ройтерс.

Словакия е страната в еврозоната с най-високия бюджетен недостиг, възлизащ на 6 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2024 година под натиска на високите енергийни разноски и пенсионни отговорности.

Финансовият министър Ладислав Каменски посочи, че следващата година дефицитът ще бъде понижен под 3 на 100 с помощта на предлаганите промени, а за 2026 година се планува икономисване на още 1,5 милиарда евро.

Данъците върху безалкохолните питиета и тютюневите произведения ще донесат на бюджета 100 милиона евро през 2025 година и 243 милиона евро през 2026 година

Фицо уточни още, че като част от проекта се обмислят съкращения в държавния бранш, само че самият той се разгласи срещу повдигането на Данък добавена стойност.

МВФ предвижда, че държавният дълг на Словакия ще се усили до 59,3 на 100 от Брутният вътрешен продукт по отношение на 57,9 на 100 през предходната година, а през идващите да прескочи границата от 60 на 100.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР