Словашката прокуратура е повдигнала обвинение на бившия министър на правосъдието

...
Словашката прокуратура е повдигнала обвинение на бившия министър на правосъдието
Коментари Харесай

Бивш словашки министър на правосъдието е подсъдим за възхвала на руската агресия в Украйна

Словашката прокуратура е повдигнала обвиняване на някогашния министър на правораздаването и някогашен ръководител на Върховния съд Стефан Харабин за обява във Facebook, в която се възхвалява нахлуването на Русия в Украйна.
 
Ден откакто съветските войски навлязоха в Украйна на 24 февруари 2022 година, Харабин написа във Фейсбук, че " би направил тъкмо същото нещо като (руския президент Владимир) Путин ".
 
Зузана Дробова, говорителка на основната прокуратура в Словакия - комшия и покровител на Украйна - съобщи пред Агенция Франс Прес, че Харабин е упрекнат в " клюка на нация, раса и убеждения и в поддръжка на закононарушение ". Тя отхвърли да даде повече детайлности, тъй като наказателното произвеждане към момента е в ход.
 
Вестник " Денник Н " заяви, че Харабин е застрашен от три години затвор, в случай че бъде приет за отговорен. То цитира Харабин, който съобщи, че се " гордее " с изказването, което с подготвеност ще повтори, защото счита, че Русия работи в сходство с интернационалното право.
 
Във видеоинтервю, оповестено в YouTube, Харабин също по този начин твърди, че обвързване на Русия е да " ликвидира всички украински нацисти... които са умъртвили 14 000 деца, дами и възрастни хора в Донбас от 2014 година насам ". Бивш болшевик, 66-годишният служи като министър на правораздаването в първия кабинет на популисткия министър председател Роберт Фицо през 2006-2009 година
 
Твърди се, че по време на този мандат той е провел телефонен диалог с мафиотски необут и в границите на два дни е уволнил седем ръководители на районни съдилища, без да уточни причина. Ярък критик на Европейски Съюз, Харабин също по този начин е бил два мандата ръководител на Върховния съд и се кандидатира за президент на вота през 2019 година, извоюван от Зузана Чапутова, сегашния държавен глава.
 
Той нееднократно си е навличал рецензии за това, че споделя във Фейсбук подправени вести, свързани с мигрантите, и за това, че жигосва глобите на Европейски Съюз против Русия. Словакия, страна от Европейски Съюз с население от 5,4 млн. души, е предоставила на Украйна забележителна филантропична и военна помощ след нахлуването на Русия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР