Словакия е дала „предварително“ съгласие да предостави на Украйна ключова

...
Словакия е дала „предварително“ съгласие да предостави на Украйна ключова
Коментари Харесай

Словакия праща ПВО система на Украйна, ще бъде ли поискано това и от България

Словакия е дала „ авансово “ единодушие да даде на Украйна основна система за противовъздушна защита от ерата на Съветския съюз, с цел да помогне за отбраната на страната от съветски въздушни удари, оповестява, базирайки се на информация от Си Ен Ен (CNN).

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин ще посети Словакия и България

след срещата на министрите на защитата на НАТО в Брюксел в сряда. И двете страни имат ракетни системи земя-въздух С-300, проектирани през 70-те години на предишния век в Съветския съюз. Системите са скъпи за Украйна, тъй като нейните военнослужещи знаят по какъв начин да работят с тях.

Според двама от източниците на CNN Словакия желае гаранции, че системите неотложно ще бъдат сменени със западно въоръжение.

Всяка страна, предоставяща С-300, евентуално ще получи създадената в Съединени американски щати противоракетна система за противовъздушна защита Patriot ,

с цел да запълни качествата, от които ще се откаже, съгласно други двама източника, осведомени с договарянията.

Германия и Холандя към този момент оповестиха, че ще изпратя система Patriot на Украйна, само че консолидираното на нова, комплицирана система за Противовъздушна отбрана в съществуващата военна архитектура на страната, както и образованието на силите ѝ да я употребяват, може да отнеме време, предизвести източник, осведомен с въпроса.

Дипломат от района заяви, че

договорката Словакия да изпрати на Укайна С-300 не е подписана към момента ,

само че означи, че Германия ще даде ситемата Patriot на Словакия, с цел да покрие способността ѝ да се пази. Словашкие военни няма да имат потребност от образование, защото и преди са боравили със системата по време на взаимни учения.

Натискът за изпращане на повече системи С-300 на украинците идва в миг, когато Конгресът притиска администрацията на президента Джо Байдън да помогне на Украйна да получи системата за противовъздушна защита. Законодателите от двете партии, които изслушаха украинския президент Владимир Зеленски в тирада в сряда сутринта, приканиха Съединени американски щати да създадат повече, с цел да оказват помощ на Украйна да получи оръжията, които търси, изключително откакто администрацията се опълчи на проекта за даване на Украйна на полски изтребители МиГ-29.

От Словакия Лойд Остин ще се насочи към България, където ще се срещне с висши цивилни и военни ръководители.

Според известията,

България не желае да доставя на Украйна въоръжение .

Страната, в която проруските настроения имат дълбоки исторически корени, оказва помощ на украински бежанци, някои от които от български генезис.

Но България към този момент се съпротивлява на апелите да укрепи дефицитната си войска с войски и въоръжение от други страни от НАТО.

Вижте още:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР