Сложната геополитическа обстановка превърна отбраната и националната сигурност в незаобиколим

...
Сложната геополитическа обстановка превърна отбраната и националната сигурност в незаобиколим
Коментари Харесай

След поредица от скандали, адмирал Евтимов се стяга за нов мандат като началник на отбраната

Сложната геополитическа конюнктура трансформира защитата и националната сигурност в незаобиколим крайъгълен камък за всяка страна член на НАТО. България не може да продължи да бъде изолиран случай от Алианса и да марширува мислено на място в останалия в предишното руски защитителен съюз. Днес на страната и се постанова в действен порядък да догонва натовски стандарти, откакто леви, центристки, демократични и служебни държавни управления проспаха близо две десетилетия да завършат модернизацията на армията.

През месец септември тази година, Министерство на защитата излезе с гръмкия отчет “Три месеца в Отбраната: България още веднъж е на картата на Европа ”. Той описваше редица нерешени въпроси, разпознати при встъпването на министър Тодор Тагарев в служба. Някой от нерешените въпроси разказани в отчета са:

-Окомплектоването на въоръжените сили с персонален състав.

-Опасност Трета авиационна база да не бъде подготвена в период за приемане и употреба на самолетите F-16,. н

-Не е осъвременен полигонът „ Корен “, макар че за плануваните, само че неизвършени работи, предплатено са платени на компания реализатор 7 милиона лв.. Фирмата е оповестила банкрут, а средствата евентуално ще бъдат изгубени.

-Слаби са резултатите в индустриалното съдействие, контрактувано в пакета по придобиването на първите 8 самолета F-16,В контракта за вторите осем самолета изобщо не е планувано такова съдействие.

-Липсата на поддръжка от страна на МО за даване на 100-те бронетранспортьора БТР-60ПБ за Украйна от запасите на Министерство на вътрешните работи според решението на Народно събрание от юли 2023 година,

-Нерешения и заметен проблем с падналия в Черно море МиГ-29, и доста други.

Въпреки многото нерешени проблеми „ България още веднъж е на картата на Европа “ и сме възвърнали доверието в нашите демократични сътрудници.
Привидно това е по този начин, само че

през последните 3 години МО смени 6 министри

и единственото общо сред тях е, че през целия този интервал длъжността Началник на защитата се е изпълнявала от адмирал Емил Ефтимов, считано от 30.03.2020 година, като мандатът му следва да изтече на 30.03.2024.

Съгласно член 84 от ЗОВС, Началникът на защитата подкрепя министъра на защитата при осъществяване на функционалностите му по правене и осъществяване на отбранителната политика и потребление на въоръжените сили, а според член 85 от ЗОВС, той следва директно да управлява и определянето и построяването на нужните отбранителни качества, планирането на потреблението на въоръжените сили, координацията и взаимоотношението с военните органи на НАТО и Европейски Съюз, правенето на национална отбранителна тактика и стратегически проекти за деяние на въоръжените сили, въвеждането във и извеждането от употреба на отбранителни артикули, цялостната активност на Щаба на защитата и други.

Отчитайки посочените нагоре отговорности на Началника на защитата както и неговия съвсем изпълнен мандат е редно да си зададем въпроса - каква е неговата отговорност за описаните проблеми, забавяния и не решени проблеми в показания отчет “Три месеца в Отбраната: България още веднъж е на картата на Европа ”. А дали Адмирал Ефтимов извършва качествено и дейно предоставените му отговорности съгласно новото управление на МО и новата визия на държавното управление? Това ще разберем скоро заради приключването на настоящия му мандат. Според източници от Министерство на защитата, министър Тагарев счита да предложи адмирал Ефтимов още веднъж да бъде назначен за Началник на защитата.

Съгласно член 83 (2) от ЗОВС, Началникът на защитата се назначава от президента на републиката по предложение на Министерския съвет за период от 4 години, като за шеф на защитата може да се назначи и офицер с висше военно звание, който има по-малко от 4 години до постигане на пределната възраст. Към момента в ЗОВС няма планувана опция еднакъв офицер два пъти да заема длъжността Началник на защитата, само че няма и категорично такова ограничаване, заради което такова предопределение би било много противоречиво от юридическа позиция, разясняват специалисти.

Същевременно според член 160. (1) от ЗОВС, пределната възраст за военна работа за офицерите със звание " военачалник " ( " адмирал " ) е 62 години и действително роденият на 16 август 1961 година в гр. Варна адмирал Ефтимов към този момент я е навършил, като все още само с помощта на член 160. (4) от ЗОВС, според който пределната възраст за военна работа на военнослужещите, неупражнили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст е с три години по-висока от посочената. Очевидно е, че даже да бъде още веднъж назначен за Началник на защитата, няма да изкара цялостен четиригодишен мандат, а ще служи малко повече от 2 години.

Въпреки всичко това, явно едни нов мандат за адмирал Ефтимов е комфортно решение за някои политически кръгове, в това число и за президентството, само че в професионалните среди на армията не може да се откри никакво разумно пояснение при свадите, които съпровождат неговия мандат.

Сякаш доста бързо

беше пропуснат шпионският скандал

от 2021 година, когато полковник Петър Петров, зам.-шеф на бюджетната дирекция в Министерство на защитата (МО) беше арестуван, като при обиски в кабинета и дома му бяха открити документи с конфиденциален гриф на НАТО. В следствие беше открито, че Петров и някогашният управителен кадър в работа " Военно разузнаване " Иван Илиев ( “Резидента ”) са се срещали нерагламентирано, с цел да играят тенис, като точно на кортовете е ставала размяната на секретна информация и пари сред служителя на МО и вербувалия го Илиев. Добре защитавана загадка в МО е, че адмирал Ефтимов също е играл тенис с полковник Петров и други забавни лица, измежду които и такива от Руското посолство, само че за жалост проверяващите органи комфортно подминаха този факт.

Тези дни стана известно, че Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с което следствието за гибелта на водача майор Валентин Терзиев бе прекъснато. Той почина в нощта против 9 юни 2021 година в морето край Шабла по време на нощно обучение, откакто изтребителят му МиГ-29 се разруши, поразил преди този момент пусната цел, само че е летял прекомерно ниско.

Все отново не би трябвало да забравяме, че по отношение на този случай, хора от президентството са задължени на адмирал Ефтимов, който замете под масата всички инспекции, свързани с случая, като по този метод избави бригаден военачалник Николай Русев, пълководец на авиобаза " Граф Игнатиево ". Той е един от най-силните проводници на тезите на президентството в състава на Военновъздушни сили. За всички осведомени беше необичайно, че обвинявания за гибелта на майор Терзиев бяха повдигнати единствено на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на водачите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – зам.-началник на Щаба на Военновъздушни сили по интервенциите. Двамата получиха обвинявания за причиняване на гибел при немарливо осъществяване на занимание, за което Наказателният кодекс планува от 1 до 6 година затвор, както и за закононарушение по работа по несъобразителност, което се санкционира с до 5 година затвор.

Според осведомени, министър Тагарев се е отказал от пълномощията си по кадровите въпроси с Висшия команден състав, като е

делегирал това право на адмирал Ефтимов

Окрилен от сигурния си втори мандат, адмиралът е почнал разпра с всички генерали и адмирали, които не са му комфортни, планирайки техните бъдещи назначения. Колкото и необичайно да звучи, в пасианса на адмирал Ефтимов най-потърпевши се оказват адмиралите от Военноморски сили, като дейностите му наподобяват по-скоро реваншистки, в сравнение с кадрови разбърквания в полза на Военноморски сили и БА. Той се пробва да обезличи всички адмирали, съдействали с дейностите си за сполучливата реализация на плана на Военноморски сили за придобиването на многофункционалните модулни патрулни кораби.

Вицеадмирал Митко Петев, който сега е боен представител на началника на защитата във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз, е един от главните съперници за длъжността Началник на защитата. Той е бил персонално опетнен от адмирал Ефтимов като съпричастен към някогашните Държавна сигурност, без значение че тази информация беше отхвърлена със правосъдно решение. Първоначално за мястото на Петев във Военния комитет на НАТО и Европейски Съюз беше спряган командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов. Но съгласно осведомени в последния миг еднолично адмирал Ефтимов е решил на овакантената от вицеадмирал Петев служба да бъде назначен бригаден военачалник Здравко Пехливанов – шеф на дирекция „ Стратегическо обмисляне “ в МО. На пръв взор звучи много несъответстващо на служба, изискваща звание „ вицеадмирал/генерал-лейтенант “, която действително е лицето ни в НАТО и Европейски Съюз, да бъде назначен генерал-майор (след повишението на бригаден военачалник Пехливанов). Така той постоянно е с най-ниско звание спрямо всички военни представители на останалите страни членки в НАТО и Европейски Съюз, в случай, че има висши офицери, които могат да бъдат нараснали в звание „ вицеадмирал/генерал-лейтенант “. Реалността е, че бригаден военачалник Здравко Пехливанов е дясната ръка на адмирал Ефтимов и по този метод ще бъде заплатен за своята преданост. Освен всичко това, без значение, че има още четири години до пределна възраст, контраадмирал Михайлов е притискан да освободи длъжността пълководец на Военноморски сили в незабавен порядък, с цел да може неговата служба да бъде заета от различен комфортен и доближен до адмирал Ефтимов – бригаден адмирал Галин Манев, шушукат в коридорите на МО. Той сега заема длъжността шеф на щаба на Съвместното Командване на Силите, без значение, че има чудесно квалифициран адмирал за тази служба - флотилен адмирал Георги Пенев, който заема длъжността заместник-командир на Военноморски сили от 2018 година, изнесъл персонално тежкото управление на плана на Военноморски сили за новите многофункционални модулни патрулни кораби. Явно в тази ситуация опитът и постигнатите резултат нямат никакво значение пред персоналните желания на адмирал Ефтимов.

За страдание, обаче, след повече от седем години в Министерство на защитата адмирал Ефтимов е стъпил крепко и не наподобява да си отиде елементарно. Независимо от свадите към него, доверчивият министър Тагарев наивно може да го предложи за още един мандат – неточност, която мъчно ще бъде поправена и която не показва смяна и приближаване до НАТО-вските ни сътрудници, каквато амбициозна цел си сложи кабинетът Денков-Габриел.

Екип на Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР