Сложна и рядко правена у нас интервенционална процедура извърши интердисциплинарен

...
Сложна и рядко правена у нас интервенционална процедура извърши интердисциплинарен
Коментари Харесай

Лекари от НКБ отстраниха дефект след смяна на сърдечна клапа при двама пациенти

Сложна и рядко правена у нас интервенционална процедура извърши интердисциплинарен екип от Националната кардиологична болница при двама пациенти, които са развили затруднение след интервенция за промяна на митралната клапа. Тя се назовава транскатетърно затваряне на паравалвуларен лийк и е от набора способи на инвазивната кардиология, оповестяват от лечебното заведение.

Паравалвуларният лийк, прочут още и като парапротезна регургитация, е съществено затруднение, което може да се появи след хирургична промяна на митралната клапа или след транскатетърна имплантация на аортна клапа (TAVI). „ Представлява машинален недостатък, при който сред изкуствената клапа и сърдечната тъкан се появява отвор, дупка. В резултат се получава връщане на кръв от лявата камера към лявото предсърдие, което не е обикновено и би трябвало да бъде прекратено “, изясни доктор Александър Александров, шеф на Отделението по инвазивна кардиология в болничното заведение.

Честотата на това затруднение след хирургично клапно протезиране на митралната клапа варира сред 7 и 17%. Ако не се затвори дефектът, се стига до сърдечна непълнота. Големите паравалвуларни лийкове носят и други съществени опасности за пациента като хемолитична анемия и ендокардит. Златният стандарт в лекуването е нова интервенция и промяна на клапата. Повторната интервенция обаче е обвързвана с релативно висок риск за живота на пациента, а дълготрайните оперативни резултати остават незадоволителни.

Решение дава транскатетърнотото затваряне на паравалвурарния лийк - по-малко инвазивна, по-безопасна и ефикасна опция на реоперацията. Извършва се под обща упойка, с венозен достъп от феморалната вена. За затварянето на дефекта се употребяват високотехнологични устройства, изплетени от нитинолови нишки (метална сплав от никел и исполин с две неповторими свойства – памет на формата и свръхеластичност). Специфично за тази процедура е, че се организира под рентгенов и 3D ехографски надзор.

Двамата пациенти са мъже, на които са сложени механични митрални клапи преди време в болничното заведение. При общоприетото последяване на положението им било открито, че са развили затруднението паравалвуларен лийк. И при двамата имало по един отвор сред клапата и сърдечната тъкан, които били отстранени сполучливо посредством инвазивни процедури в края на юни. Пациентите са изписани в доста положително положение. При този способ престоят в болница е къс, а възобновяване на пациента - доста бързо. Интервенционалната процедура е и доста по-евтина от интервенцията.

Интервенциите са осъществени с помощта на ентусиазма и професионализма на лекари от НКБ от разнообразни специалности: инвазивни кардиолози, кардиолози, детски кардиолози, електрофизиолози, анестезиолози и експерти по образна диагностика. Специално внимание заслужава работата на ехографистите, които навигират процедурата посредством триизмерна ехокардиография в действително време. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР