Сложен е проблемът с политическото четене на българската история в

...
Сложен е проблемът с политическото четене на българската история в
Коментари Харесай

Историкът Мартин Иванов: За едни хора 3 март сякаш е денят на българо-руската дружба

" Сложен е казусът с политическото четене на българската история в едно общество, което е много неисторично ", сподели пред БНР историкът доцент Мартин Иванов, учител с СУ " Св. Климент Охридски ".
 
" Когато не познаваш и не се интересуваш от персоналната си фамилна история, какъв брой достоверен е ползата ти към историята на по-голямата общественост, на нацията, на която принадлежиш. Може би би трябвало да се търси очовечаване на историята и изчистване от политически злоупотреби с нашето минало, с цел да може да бъде почувствано по.-лично и по-естествено. Не би трябвало да се спекулира с историята ", разяснява доцент Иванов и добави: " Дълбоко се колебая до каква степен беше разтърсено българското общество от това кой да бъде Националният празник - дали 3-ти март, или 24-ти май ".
 
По думите на историка дебатът, последвал предлагането за смяна на националния празник на България, е посочил, че тематиката е употребена като платформа за отиграване на обособени политически цели, " чисто тактически, даже не и стратегически ": " За страдание историята продължава да бъде полесражение на днешни политически щения, които никога не са свързани с националната ни горделивост ".
 
Според доцент Мартин Иванов издигането на съветски флагове на Националния празник на България е поредна политическа корист с българската история: " Това е политическа провокация, тъй като ние би трябвало да си зададем въпроса дали фактически честваме празника на българо-руската дружба, или би трябвало да честваме българското Освобождение. Защото остава натрапчиво усещането, че за едни хора това е денят на българо-руската дружба ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР