Слободан САМАРДЖИЯ*Базата се оценява на 2,5 млрд. евро и е

...
Слободан САМАРДЖИЯ*Базата се оценява на 2,5 млрд. евро и е
Коментари Харесай

РУМЪНИЯ СТРОИ НАЙ-ГОЛЯМАТА БАЗА НА НАТО В ЕВРОПА

Слободан САМАРДЖИЯ*

Базата се прави оценка на 2,5 милиарда евро и е предопределена за 10 000 военнослужещи на пакта. Огромното военно оборудване ще разполага с полигони, казарми, писти за политане и кацане, хангари за самолети, както и с учебни заведения, детски градини, магазини и болница. Военни специалисти считат, че по този начин Съединени американски щати ще заобиколят рестриктивните мерки за прекосяване на техни военни кораби през Босфора и Дарданелите
 
В НАТО, по-точно в американския Пентагон, са решили да построят нова военна база в Европа. Тя ще бъде ситуирана в Румъния и ще съставлява комплекс, който би трябвало да одобри 10 000 западни бойци, в това число техните фамилии. Както се афишира, това ще бъде същински дребен град с лечебни заведения, учебни заведения, търговски центрове, спортни зали... Тук ще гостуват известни актьори, ще се играе бейзбол, ще се свири джаз, ще се лее уиски. Истински американски ъгъл в тази част на Европа под маската на Алианса, сходен въз основата “Рамщайн ” в Германия и доста други из целия континент, в това число в Албания.
Идеята не е нова, само че интернационалните условия я направиха доста по-актуална от някои други. Поне на терена на Румъния. Защото на плануваната територия, близо до черноморското пристанище Констанца, към този момент има база “Михаил Когълничану ”, откъдето ще изхвърчат за задачи самолети на НАТО. С спомагателни 2,7 милиарда евро всичко ще бъде превърнато в “държава в страната ”, жителите на която ще живеят по някакви свои закони, разнообразни от тези, които приема румънският парламент.
Войната, която се води към този момент повече от две години в директно съседство, в Украйна, наподобява ускори мнението измежду водачите на Алианса, че Европа не може да действа като обединен континент, а би трябвало най-сетне да бъде разграничена на тези, които са послушни, и други, които са своенравни. Някогашната “желязна завеса ” не се оказа задоволително ефикасна, както и идеологическото разделяне на капитализъм и социализъм. Времето ги прегази. Изглежда, че

единственото решение е в нова война. Пък след това - който победи

Мнозина предвидиха, че идващото европейско полесражение би могло да бъде тъкмо в тази част на континента. Има прекалено много несигурност към статута на Молдова, притисната на границата на Румъния с Украйна, само че и по отношение на основния достъп на военноморските сили на НАТО до Черно море. Обективно Алиансът посредством значимия си член Турция към този момент има достъп до морето, което мие южните съветски крайбрежия, само че в Анкара постоянно обичат да работят за някои неща самоволно и умеят да недочуват “съветите ” от Брюксел или да ги интерпретират по собствен метод. Всъщност, в това е хубостта на интернационалните връзки.

Ходът на войната в Украйна

демонстрира недвусмисленото желание на Москва, с изключение на четирите украински района, които досега е сложила отчасти под свое ръководство, да обезпечи същата орис и на Одеска област с едноименния град с повече от милион поданици, който се смята за едно от най-важните пристанища на Черно море. “Руската вълна ” може да обхване към този момент Приднестровието, даже и цялата Молдова, като докара могъщата източна мощ до самата граница с Румъния.
Но дано погледнем обратно към Германия. Ускореният стопански напредък на тази страна, иницииран най-вече от вложения от Съединени американски щати, докара до това изгубилата Втората международна война да се утвърди още веднъж като най-мощната страна в западната част на Европа. Но своенравните германци желаят повече от това.
Решиха да водят политика, която не постоянно е в сходство с желанията на Вашингтон. “Подрязването на крилата ” с

унищожаването на газопровода “Северен поток ”

по който евтината енергийна суровина доближаваше до тях от Русия, бе явен сигнал за Берлин, че те въпреки всичко са победена страна и се знае кой взема решение ориста им.
И по този начин - военна база или окупация на Румъния от Съединени американски щати? Припомняме, че жителите на “Михаил Когълничану ” няма да бъдат съдени от съдилищата в Букурещ, в учебните заведения там няма да се учи румънски език, за тях ще важат някакви други правила, а въпрос е и до каква степен останалото локално население ще има свободни контакти с тези, които живеят в базата.
В Москва към този момент оповестиха, че тази част от тогавашната им братска социалистическа република ще бъде в листата на предпочитаните цели на съветския ракетен капацитет.
" Ако румънците желаят това, то си е тяхна работа. Трябва единствено да имат поради, че самоубийственият клуб НАТО въвлича румънските жители в случка, която може да приключи съдбовно за тях и техните деца.
Обективно видяно, румънците биха могли и да извадят шанс, както се случи с някогашната Западна Германия, която след разгрома на нацизма попадна под

директната пълномощия на Съединени американски щати

Но това беше друго време, събитията не бяха даже сходни на днешните, а и спечелилите против Хитлер, изтощени от воюването, бяха доста по-склонни да разделят света в сходство с тогавашните ползи и потребности. Да не приказваме за обстоятелството, че по това време не са съществували ракети с огромен обхват, които през днешния ден могат да ударят всяка точка на планетата. "
Какво остава на румънците? При новото преразпределение на международната власт страните на границата на “два свята ” евентуално са първите жертви. Особено в случай че жителите им нямат опция сами да вземат решение ориста си. А принадлежността към който и да е боен блок в огромна степен стеснява тази опция.
* Сръбски външнополитически анализатор, заместител основен редактор на белградския ежедневник „ Политика, дълготраен сътрудник на вестника в Москва
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР