Сливенски пожарникари и горски служители спасиха млад елен, паднал в

...
Сливенски пожарникари и горски служители спасиха млад елен, паднал в
Коментари Харесай

„Когато приближихме, реши да плува в обратна посока“: Как спасиха елен, бедстващ в канал в Сливенско?

Сливенски пожарникари и горски чиновници избавиха млад елен, паднал в напоителен канал до село Чинтулово. Животното неведнъж се опитвало да излезе и му оставали часове живот във високите води, когато хората го извадили с въжета. 

С въжета те са изтеглили животното на сушата

„ Бяхме говорили с индивида, който подаде сигнал да ни уточни мястото, където е видял елен във водата. Когато ние отидохме, го нямаше и споделиха, че е отплавал. С сътрудника взехме решение, че ще се разделим на две групи и тръгнахме по дигата на канала. Вървели сме към километър и забелязахме, че плува във водата. Когато го приближихме, той спря, поогледа се, очевидно е бил много време във водата, и реши да плува в противоположна посока. Имахме малко разиграване до момента в който стигнем до мястото, където го извадихме “, описа инсп. Димитър Росенов, РДПБЗН-Сливен.

Снимка: bTV

По думите мйу евентуално животното е било жадно и се е хлъзнало в канала.

Притеснената майка на еленчето е обикаляла към шахтата

Спасителната акция продължава два часа. В нея се включват и горски чиновници. Еленът тежио коло 200 кг.

„ Извадихме го благодарение на въжета, направени на примка. Животното плува паралелно на канала, а ние се движим дружно с него от самото начало и мятаме въжето. Метнахме едното въже и по някаква случайност се хвана за единия рог, забавихме го и метнахме другото въже през врата. Извадихме го най-внимателно, беше уплашено, сподели признаци на експанзия, само че се окопити “, описа Неделчо Неделчев, Регионална ревизия по горите – Сливен.

Снимка: bTV

През тази година пожарната е подхванала общо 36 избавителни акции на хора и животни. През лятото случаите на животни в неволя са повече, а обяснението е, че търсят вода. От същия напоителен канал чиновниците са вадили крава. Служителите приканват, в случай че забележим животно в неволя, да сигнализираме.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР