Сливен. Спасяването на 48 000 български евреи от депортация преди

...
Сливен. Спасяването на 48 000 български евреи от депортация преди
Коментари Харесай

Стефан Радев, кмет на Сливен: Гордеем се с нашия народ, спасил 48 000 български евреи от концентрационните лагери

Сливен. Спасяването на 48 000 български евреи от депортация преди 75 години демонстрира, че не просто сме избавили свои съграждани, а сме избавили човешкото в себе си. Това съобщи кметът Стефан Радев по време на събитие в зала „ Сливен “, с което бяха маркирани 75 години от спасяването на българските евреи и се уважи паметта на над 11 хиляди евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, оповестиха от пресцентъра на Община Сливен .
Проведе се открит урок, в който участваха възпитаници в гимназиален клас на сливенските учебни заведения и двама души, оживели в мрачните времена и станали очевидци на дискриминирането – Рефка Соломонова и Йосиф Пелишев. Беше прожектиран филмът „ Оптимистите “ на режисьора Джаки Комфорти, който споделя историята на персони, работили по собствен метод за разстройване на проектите за изпращане на българските евреи в концентрационните лагери.
„ Въпреки заплахите, българското общество тогава не остава равнодушно и битката в България доближава измеренията на битка за духовното запазване на нацията. Най-важно е какво е направил българският народ – избавил е своите съграждани, което не е било елементарно поради това, че страната е съдружник на Хитлеристка Германия. Тези хора, които са го създали, са рискували доста и са съумели. 48 000 наши съграждани не са изпратени към концентрационните лагери и би трябвало да се гордеем с това “, сподели Стефан Радев.
Денят за отбелязване на годишнината от спасяването на българските евреи е 10 март. Председателят на Регионалната организация на евреите „ Шалом “ в Сливен – Юлия Гавазова акцентира, че датата е специфична освен за България, на и за целия свят. „ Почитаме благородството на българския народ, който в продължение на четири години поддържаше своите сънародници евреи и не разреши те да бъдат качени на вагоните към лагерите на гибелта “, сподели Гавазова.
В знак на благодарност към Църквата и сливенските жители, с плакети бяха удостоени Сливенска Митрополия, Община Сливен и Регионалното ръководство по обучение.
Сред формалните посетители бяха ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев, шефове на институции и други Своите поздрави изпратиха доктор Александър Оскар – ръководител на Организацията на евреите в България „ Шалом “ и регионалният шеф на Сливен Чавдар Божурски. Организатори на събитието са Регионалната организация на евреите „ Шалом “ – Сливен, Организация на евреите в България „ Шалом “, Регионалното ръководство на образованието, Община Сливен и читалище „ Зора “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР