Сливен отбеляза тържествено 24 май. Проявите започнаха с празнично шествие

...
Сливен отбеляза тържествено 24 май. Проявите започнаха с празнично шествие
Коментари Харесай

Сливен отбеляза тържествено празникa на словото и духовността

Сливен означи тържествено 24 май. Проявите започнаха с празнично шествие на възпитаници от сливенски учебни заведения, което мина по Главната улица и се нарежда на площад „ Хаджи Димитър “, където бе извършена тържествена гала. Ученици сервираха гирлянд пред паметника на войводата и сливенските възрожденци.На проведената от Община Сливен гала за 24 май публични посетители бяха народните представители Мария Белова и Татяна Султанова, ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев и носителят на премията „ Аргира Жечкова “ за 2023 година – Веселина Тонева.

„ За нас - българите, 24 май е заветен ден, който провокира неспокойствие, непознато за други нации. Пътят на буквите ни, на словото и писмеността е изстрадан и заслужава нашата респект. Щастлив съм, че трепетът от този празник не понижава с годините. Децата ни носят нашата духовна и културна памет, закодирана в гените ни още от първоучителите Кирил и Методий и техните почитатели. Тази памет ни е превела през мрачните епохи. Живеем във време на провокации, на промени, което още повече изисква от нас да съхраняваме културата си, родовата си памет, нашата нематериалност “, сподели кметът.

Според него българската просвета продължава да бележи нови върхове и през днешния ден. Той даде за образец връчената нощес в Лондон най-голяма модерна премия за литература на българския разказ „ Времеубежище “ на Георги Господинов. По думите на кмета Сливен също е дал доста за образованието и културата.

„ Сливен е прочут освен като град на стоте войводи и като първия промишлен град, само че и като един от духовните центрове на България. Достатъчно е да си напомним имената на хора като Даскал Добри Чинтулов, събудил със своите песни жаждата за независимост и битка у младежите, на Даскал Сава Доброплодни – сложил първата театрална режисура и дал началото на българския спектакъл, на нашия съгражданин Васил Гендов - основател на първия български филм, на първия български художник с академично обучение - Димитър Добрович, на първия шеф на националното радио – един от най-големите най-художествени критици в България – Сирак Скитник, на Антон Иванов – основоположник на фолклористиката в Румъния, създател на музиката на румънския химн и един от най-големите донори за българската култура и просвета, финансирал издаването на първия български учебник – „ Рибния буквар “. Можем да изброяваме доста имена на наши съграждани, които са били в основата на културното и духовно развиване на България. Днес желая да благодарим на актуалните будители и рицари на словото и духа, които не престават тяхното дело “, добави Стефан Радев. Той призоваучениците да се гордеят със своя генезис, със своята страна и роден град. „ Не забравяйте, че образованието е единственият път за пълностоен и благополучен живот.За всеки българин 24 май е свят ден! Така е през днешния ден, по този начин е през днешния ден, по този начин и ще бъде! “, сподели още кметът.

Своето одобрение към присъстващите насочи и Веселина Тонева, която съобщи, че високо оценя получената премия и поддръжката на хората. „ Словото, ръка за ръка с вярата, е съхранило българския народ през дългите години на иго. Словото, което ни сплотява и през днешния ден и което ще ни води и в бъдеще, с помощта на което ще ни има и нас, което ще ни носи нови наслади и нови победи в областта на книжовността “, сподели тя.

След тържествената гала, на откритата сцена на площад „ Хаджи Димитър “ кметът връчи премиите на възпитаници, носители на награди от национални и интернационалните надпревари и състезания, с присъединяване на децата от плана „ Музиката вместо улицата “. След награждаването на сцената, пред сливенската аудитория, излязоха музикантите от отбор „ Пирин “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР