Сливен е в центъра на Югоизточна България, на приблизително равно

...
Сливен е в центъра на Югоизточна България, на приблизително равно
Коментари Харесай

Кметът на Сливен: HEMS ще ни осигури качествени работни места

Сливен е в центъра на Югоизточна България, на почти равно разстояние от Бургас, Стара Загора, Хасково, тъй че логистично е доста комфортно място за разполагане на база на HEMS. Това означи кметът на града Стефан Радев пред bTV по отношение на обявената през вчерашния ден краткотрайна оперативна база за медицински хеликоптери, която се чака да бъде построена там.

„ Разбира се, за нашия град е преимущество, че системата е тук, тъй като обезпечава нови, и то качествени работни места – такива, каквито желаеме да има “, означи Радев. Той добави, че се чака хеликоптерите от тази база да поемат също по този начин случаи от автомагистрала „ Тракия “. „ Тук при нас, изключително през летния сезон, е изключително интензивно придвижването, и е добре, че ще има система, която може да реагира бързо при нужда “, разяснява кметът на Сливен.

Важността на системата HEMS за страната акцентира и авиоекспертът и член на Световната хеликоптерна асоциация инж. Мариян Боновски. „ Основното нещо, което би трябвало да се направи в България, е точно построяването на системата HEMS, не пазаруването на самия медицински хеликоптер “, сподели той и добави, че има доста неща, които би трябвало да се свършат преди идването на хеликоптерите, като да вземем за пример подготвени водачи, които да ги ръководят.

От шестимата подготвени до момента четирима са на възраст над 60 години и нямат право да са първи водачи, един няма задоволително летателни часове и също не може да бъде първи водач и остава единствено един, сподели инж. Боновски и съобщи, че досега по този метод са пропилени публични средства действително за един единствен подготвен водач.

„ Същото е в медицинските екипи. Преди 2-3 дни се случи случай на Витоша, при който падна планинар – това е мястото, на което би трябвало да отиде хеликоптер. Кажете ми от подготвените лекари, които споделиха, че са 60, кой може да седи на въже или на лебедка, с цел да бъде изведен този човек от този случай? Кой е спасителят, който ще влезе? Къде са? “, попита той и изясни, че споделя това на база „ погледа върху курсовете “ на медиците.

Инж. Мариян Боновски съобщи още, че „ всичко е цялостен безпорядък “ и е „ извънредно време да се направи нещо “. „ Защото има задоволително добре готови хора в България и в чужбина – в чужбина има 4-5 водачи, които са българи, които правят тази активност и никой не ги е потърсил до този миг. Има 7-8 лекари, които работят в HEMS оператори “, сподели той.

По думите му също по този начин плануваните бази за хеликоптерите не са съобразени със статистиката за случаите, при които HEMS може да помогне.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР