СледВсичко, което трябва да знаете за:На живоЛидерът на ГЕРБ Бойко

...
СледВсичко, което трябва да знаете за:На живоЛидерът на ГЕРБ Бойко
Коментари Харесай

Новият парламент: изборът на председател е замразен до споразумение по законите

След

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прави поредност от срещи в коридорите на Народното събрание с водачите на парламентарни групи. Обявената тематика е уточняване на законодателните цели, по които може да се реализира болшинство в пленарната зала.

След вчерашния диалог с " Продължаваме промяната - Демократична България ", тази заран имаше среща с Корнелия Нинова (БСП) и Мустафа Карадайъ (ДПС). За по-късно през днешния ден е плануван диалог с Тошко Йорданов ( " ИТН " ). С Костадин Костадинов ще разискване във вторник (18 април), заяви Борисов.


Само ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " ще разискват законодателни цели, съобщи Бойко Борисов в коридорите на Народното събрание. Вчера (12 април) от изявление на Десислава Атанасова от същата партия се разбра, че.

" Ще създадем две работни групи: правна и бюджетно-финансова, с цел да разгледаме какъв бюджет би бил резистентен за страната и всички закони, за които да търсим огромно болшинство ", сподели Борисов, без да уточни съответни законопроекти. След като се уточнят целите за Народното събрание, можело да се разисква кой и по какъв начин да бъде определен за ръководител.

Председателят ще се избере за момент, когато има схващане в работните групи, когато има подготвеност за държавно управление
 Бойко Борисов,
народен представител от ГЕРБ

От изявлението му се разбра, че даже и да се откри единодушие по законопроектите, ГЕРБ надали ще поддържа ротация на ръководител на Народното събрание: " Между толкоз враждуващи ни би трябвало време и по тази причина забавянето на избора на ръководител е доста потребно, да се намерят общи неща сред нас. "

 Депутатите няма да заседават през днешния ден
© Цветелина Белутова, Капитал

Депутатите останаха в пленарната зала по-малко от две минути. Председателстващият Вежди Рашидов отхвърли да изиска даже регистрация на присъстващите, като посочи, че това към този момент е направено през вчерашния ден при началото на първото пленарно съвещание на 49-ото Народно заседание.

Той добави, че в патовата обстановка към избора на ръководител на Народното събрание няма смисъл от съвещание и свика още веднъж депутатите в сряда (19 април) в 10 ч.




Групата на Българска социалистическа партия няма да поддържа претендента на ГЕРБ Росен Желязков за ръководител на Народното събрание, разгласи в коридорите на Народното събрание Корнелия Нинова след среща с Бойко Борисов.

По думите ѝ ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " имат болшинство да се схванат за ръководител. Нинова уточни, че партията ѝ не приема предлагането на новата коалиция за ротация на ръководителя на Народното събрание и го счита за противоконституционно.

На въпрос на " Дневник " дали още веднъж ще предложи най-възрастния народен представител (Вежди Рашидов от ГЕРБ), само че на процедура съвещанията да се водят от заместниците му, Нинова отговори: " Не сме обсъждали този вид. Първите две сили да се схванат. Те водят договаряния. "

В предходния парламент таман по този начин по предложение на Българска социалистическа партия, с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, социалистите и " Български напредък " беше определен Вежди Рашидов.


Съпредседателят на " Продължаваме промяната - Демократична България " Кирил Петков съобщи пред Би Ти Ви, че чака изборът на ръководител на Народното събрание да завърши идната седмица.

Днес е последният работен ден за страната тази седмица преди Великденските празници. Първият след тях е вторник (18 април).

Подробности вижте.

 Първо съвещание на 49-ото Народно заседание Вежди Рашидов
© Надежда Чипева

Първо съвещание на 49-ото Народно заседание Вежди Рашидов

Заседанието ще бъде възобновено в 10 ч. Формално в него евентуално ще има ново гласоподаване по двете кандидатури за ръководител на Народното събрание - Росен Желязков (ГЕРБ) и Петър Петров ( " Възраждане " ).

Резултатът обаче наподобява предупреден, доколкото смяна в позициите на парламентарните групи няма и Желязков не може да събере нужното болшинство. За Петров надали ще гласоподават други депутати, с изключение на съпартийците му. Вчера първият опит за избор се провали, откакто ГЕРБ получи поддръжка само от " ИТН " на тв водещия Слави Трифонов. Предложението на " Продължаваме промяната - Демократична България " на председателското място да се сменят на два месеца на ротационен принцип представители на двете най-многочислени групи не срещна поддръжка от ГЕРБ.

Денят ще бъде отдаден на кулоарните срещи, за които през вчерашния ден следобяд се договориха ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ".

 И новият парламент като остарелия: до момента в който изборът на ръководител цикли, ще се разискват цели И новият парламент като остарелия: до момента в който изборът на ръководител цикли, ще се разискват цели

Обсъждането ще забави за незнайно време началото на конституционната процедура по съставяне на постоянно държавно управление, макар че президентът не изчака Великденските празници, а избърза да свика депутатите в Страстната седмица. Изборът на ръководител и оповестяването на парламентарните групи са двете официални стъпки, без които Румен Радев не може да свика съвещания и по-късно да стартира да връчва проучвателните мандати за кабинет. Това пък би удължило живота на Народното събрание в сюжет, при който страната върви към нови избори.

Ключови думи към публикацията:
dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР