Следвайте Гласове в .Волоколамският митрополит Антоний е в България заради

...
Следвайте Гласове в .Волоколамският митрополит Антоний е в България заради
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил: Църквите трябва да показват пример на желание за мир

Следвайте " Гласове " в.
Волоколамският митрополит Антоний е в България поради храмовия празник църквата " Св. Николай Мирликийски " в София, която е на съветското подворие, а и за 70 години, откогато е учредено подворието на Руската православна черква в страната ни. Това сподели пред публицисти Ловчанският митрополит Гавриил, откакто дружно с Волоколамския митрополит Антоний и с Мелнишкия свещеник Герасим, основен секретар на Светия синод на Българската православна черква, отслужиха през днешния ден архиерейска света литургия.

Богослужението продължи повече от два часа в храма-подворие " Св. Николай Мирликийски ", като на него участва и посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Председателят на АБВ Румен Петков беше на част от литургията.
По време на цялата литургия пред съветската черква се бяха събрали българи и украинци, издигнали плакати с надписи: " Тук не е Москва " и " STOP PUTIN, STOP WAR ". 
" Имаше покана, ние да служим и Негово Светейшество патриарх Неофит благослови, и с свещеник Герасим, сме тук, да служим. И да не беше пристигнал той (митрополит Антоний), отново щеше да има през днешния ден празник ", сподели Ловчанският митрополит.

На въпрос, че съветският митрополит щял да оказва напън върху Българската православна черква, като това било обвързвано с Македонската православна черква, митрополит Гавриил съобщи, че това са непотребни, погрешни приказки, като към този момент съвещание на Светия синод няма и той с никого няма да организира диалози. " Какъв напън има, Македонската православна черква получи автокефалия от Сръбската черква, тя го е приела и нашият Синод знае, и ние нямаме нищо срещу. Какъв напън да се оказва, ние се радваме, че най-сетне получиха автокефалия и то от църквата майка, тъй като тяхната черква майка от десетки години е Сръбската черква. И доста добре стана, и ние се радваме, за какво някой би трябвало да ни оказва напън ", разяснява митрополит Гавриил.
Попитан за казаното през днешния ден пред храма от хората, които се бяха събрали, че митрополит Антоний би трябвало да е личност нон грата за България поради войната сред Русия и Украйна, Ловчанският митрополит сподели, че малко познава владиката Антоний и добави, че " той е млад архиерей и нищо неприятно за него не е чул ". 
На въпрос проблем ли е БПЦ да служи с РПЦ - с нейни архиереи в тази обстановка на война, митрополит Гавриил отговори с думите: " Ние, сред нас, в случай че изгубим единение, тогава изобщо няма да има мощ, която да бъде позитивна. Трябва да служим и с Българската, и с Украинската православна черква, и с другите църкви. Църквите би трябвало да демонстрират образец на предпочитание за мир, за единение, за положително съгласие сред хората. Защо да не служим, ние се молим на Господа и по време на службата се молим за мир, за благополучие, за запазване от всевъзможни несгоди ".
На уточняващ въпрос, че хората се противят на това съслужение и считат, че на фона на войната българските висши духовници би трябвало да имат по-твърда позиция, митрополит Гавриил съобщи, че българските висши духовници се молят на Господ и в Ловчанската епархия, от началото на март, на всяка една литургия във всички църкви се молят за мир в Украйна. " Какво да създадем друго, ние с политика не се занимаваме, само че на всяка литургия се молим за мир в братска Украйна. Господ да даде мир - това вършат българските духовници ", сподели Ловчанският митрополит.   
Олена Коцева, ръководител на Сдружението на украинските организации в България " Мати Украйна ", която беше на митинга пред съветската черква съобщи пред Българска телеграфна агенция, че е български жител, само че е украинка по генезис. " Тук съм през днешния ден, с цел да пазя достойнството на България, тъй като получаваме подобен " прекрасен пестник ", че ни отхвърлят да влизаме в Шенген. Къде са политиците и ДАНС, които са разрешили митрополит Антоний да влезе в България, който не беше позволен в Германия и във Англия? ", попита Коцева.
Протестиращите чакаха пред входа на съветската черква да излязат формалните лица от литургията, само че това не стана от централния вход.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
27 Sep 2022100505 Sep 2022122307 Апр 2022324125 Март 2022152601 Март 2022215516 Фев 20224276КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Дек 202260519 Ное 2022115305 Дек 202252024 Sep 20223189
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР