Следвайте Гласове в В момента се правят тестове, които да

...
Следвайте Гласове в В момента се правят тестове, които да
Коментари Харесай

Росен Христов: Нанесена е щета за милиони при директното договаряне на газ

Следвайте " Гласове " в
В момента се вършат проби, които да открият повода за теча в охладителната система на генератора на шести блок на АЕЦ „ Козлодуй “.  След това ще създадем проект за корекциите. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов впо БТВ.

Става въпрос за механически проблем в неядрената част на системата, удостовери също той.
Министърът сподели, че чака най-късно до на следващия ден диагностиката да покаже какъв е казусът, след което да се направи проект за отстраняването му. До момента наподобява, че ще спазим периода, който е 3 ноември, за синхронизиране на системата. Надявам се, че казусът няма да е по-тежък, разяснява той.
Росен Христов разяснява, че за момента няма финансови загуби от изключването на шести блок, тъй като това е в периода на плановия ремонт - до 3 ноември.

Отменихме решението, което споделяше, че не би трябвало да сме подвластни от съветското гориво за АЕЦ „ Козлодуй “, тъй като пречеше на един от вероятните нови снабдители „ Фраматом “. Тя е френска компания, купила съветски лиценз, само че цялото произвеждане е Европа. Решението ограничаваше конкуренцията. Две компании са декларирали интерес за присъединяване в търга – „ Фраматом “ и „ Уестингхаус “, акцентира министърът.
Според него френската компания не е подвластна от Русия, тъй като към този момент са закупили всички технологии.
Цените на природния газ
„ Газпром “ не е дала отговор все още. Самият факт, че отворихме договаряния с тях принуди другите снабдители да се конкурират. Ние нямахме газ за месец напред. Ние заварихме липса на газ и брутално високи цени, които стопанската система отхвърли да заплаща “.
Според министъра рухването на цените на синьото гориво не само обвързано с борсовите цени.
Нашата цена сега е по-ниска от тази на борсата през август. Цената, която сме оповестили е 130 лв. на мегаватчас. Ние купуваме съвсем на половина на борсовата цена. Сделките през август са подписани с компании „ МЕТ “ и медиатори.
Росен Христов е безапелационен, че при постоянното държавно управление е нанесена вреда за милиони поради непосредствено договаряне. Той добави, че цялата документи е предадена на прокуратурата. 
Горивата
Служебният кабинет готви да анулира въведената възбрана за експорт на горива от бургаската рафинерия.
„ Какво се получава, в случай че ние забраним износа на горива от „ Лукойл “. Всичко остава в България – ние не можем да го използваме. Всичко се цялостни в вместилище. Те няма да има къде да го поставят и стопират да създават. Ние ограничихме нерегламентираният излаз. Това е обсъждано с Христо Алексиев. „ Лукойл “ създава горива, които в България и Европейски Съюз не се употребяват. Те се продават в трети страни. Ако те не се изнасят, ще остане тук. Ако се запълнят хранилищата, ще понижат производството. Изключително е значимо за българския консуматор „ Лукойл “ да работи, тъй като по този начин ще се понижат на цените “, уточни Христов.
Според него сега облагата на компанията не остава в България.
„ Ние в този момент се радваме на най-ниските цени в Европа. Ако се понижи производството им, цените скачат, уволняват хора или
вероятно стопират. Ние имаме отговорност към нашите съседи. Не можем да се изключим от общия пазар “.
Министърът добави, че изключението от използването на съветския нефт не визира продажбата на горива. „ Ние имаме отговорности да поддържаме енергийната сигурност в района “, акцентира Росен Христов.
Цените на тока
„ Цените на електрическата енергия зависят от борсовите пазари в Европейски Съюз. Ние сме обединен пазар. Оттеглихме двете цени за тока, тъй като има огромно политическо напрежение и въпросът се политизира. Нямаше предпочитание професионално да се разискват нещата “.
„ В момента в Европейски Съюз се разисква таван на газ, таван на ток, таван на газ за производство на ток. Това не е независим въпрос. Важно е какъв е целият пакет от ограничения, с цел да знаем по какъв начин ще гласуваме “.

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР