Следвайте Гласове в .Урсула Фон дер Лайен е на официално

...
Следвайте Гласове в .Урсула Фон дер Лайен е на официално
Коментари Харесай

Урсула Фон дер Лайен е на балканска обиколка

Следвайте " Гласове " в.
Урсула Фон дер Лайен е на публично посещаване в Република Северна Македониия в границите на балканската й обиколка. Днес председателката на Европейската комисия ще бъде в Тирана. След това ще продължи обиколката си в Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, а на 29 октомври ще бъде в Черна гора, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Скопие Маринела Величкова. 

Една от тематиките в срещата на Урсула фон дер Лайен и премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е била смяната в конституцията на страната, с цел да бъдат вписани българите в преамбюла ѝ, стана ясно на пресконференция след двустранните срещи и подписването на контракта на Република Северна Македония с Фронтекс.  
" Сигурна съм, че в Северна Македония ще бъде реализирано болшинство и ще се гласоподава позитивно за измененията в конституцията. Вие постигнахте доста, успяхте да продължите напред и съм сигурна, че ще намерите безапелационни причини, с цел да осъзнае всеки, че е отворен да способства за това страната да върви напред. Призовавам всички политици да осъществят фантазията на младежите в Северна Македония, които желаят да бъдат част от Европейски Съюз ", сподели Фон дер Лайен.
Председателката на Европейската комисия показа пакет с поддръжка за справяне с енергийната рецесия на Западни Балкани. Грант от 80 милиона евро е очакван като незабавна бюджетна поддръжка за Северна Македония. 

" Това ще помогне за справяне с високата цена на силата за вашите жители и компании. Ще го завършваме до края на годината, тъй че да получите средствата още през януари. Разбира се, ще дойдат още средства. Например, има планувани 500 милиона евро безплатни средства за целия район, които да влагаме в това, което е належащо в този момент, с цел да получим нашата енергийна самостоятелност - за вложение в енергийна съгласуваност, в енергийна успеваемост и, несъмнено, във възобновима сила ", сподели Фон дер Лайен.  
" Няма човек в тази страна, който да не желае да има западни стандарти и европейски полезности. Те знаят, че няма да водим договарянията сами. Ще го създадем дружно като държавници. Смятам, че скринингът ще завърши за 14 месеца и това е задача на всички заинтригувани страни в страната. Призовавам опозицията да се сплоти. Не би трябвало да позволяваме информация, че опозицията блокира европейските закони в Народното събрание. Днес е огромен ден, през днешния ден подписахме контракта с Фронтекс на македонски език, без бележки под линия, без добавки и без звездички. Това е обещанието, което дадох и изпълних ", сподели на взаимната конференция министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски. 
Започвайки от Северна Македония, където дойде през днешния ден, в идващите дни ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети страните от Западните Балкани. В столицата на Република Северна Македония ръководителят на Европейската комисия беше съпроводена от комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Заедно с Ковачевски тя участва на подписването на контракта с Европейската организация за гранична и брегова защита Фронтекс, който бе подписан от комисар Йохансон и посланика на Чехия в Северна Македония, като представител на чешкото председателство в Съвета на Европейски Съюз от името на Европейския съюз и от министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски от името на Република Северна Македония.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР