Следвайте Гласове в ТелеграмТурският президент Реджеп Еродаган е поел ангажимент

...
Следвайте Гласове в ТелеграмТурският президент Реджеп Еродаган е поел ангажимент
Коментари Харесай

Демерджиев: Ердоган даде указания Турция да не допуска мигранти до границата

Следвайте " Гласове " в Телеграм
Турският президент Реджеп Еродаган е поел ангажимент турските граничари да " затворят " границата си за мигранти към България. Това стана известно от думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев в утринния блок на NOVA телевизия. Той описа за посещението на българския президент Румен Радев в Турция преди дни. В делегацията от наша страна бяха няколко министри, сред които и Демерджиев.

Това, което касае оправянето с мигрантския напън и ръководството на границите, бе в детайли коментирано. Ние охраняваме огромна част от сухопътната външна граница на Европейския съюз и най-големия Контролно-пропускателен пункт в Европа, посочи служебният вицепремиер и вътрешен министър. Ердоган даде инструкции на турския вътрешен министър, че границата би трябвало да бъде затворена - т.е. натискът да се поеме от турските елементи, акцентира Демерждиев.
По думите му досега съвсем целия мигрантски напън е възпиран от българската страна на граница. Турската страна ще бъде още по-активна. Те ще доставят сили, ще патрулира турската жандармерия, с цел да не се разрешава на огромни мигрантски групи да минават границата, посочи Демерджиев.
Водени са диалози и за двустранна работа във връзка с модернизирането на трите гранични пункта сред България и Турция - " Капитан Андреево ", " Лесово " и " Малко Търново ". Планира се да се пусне железопътен превоз от Одрин до Ямбол през КГПП-Лесово, сподели още министърът. Има хрумвания и за магистралната права.
Турската страна изрази подготвеност да уточни техни компании, които да се оправят с това. Може да се употребява европейско финансиране, което България пое ангажимент да обезпечи, сподели още вътрешният министър.
Инцидентът бе разследван от българо-турска смесена комисия, която излезе с извод, че изстрел от българска територия няма, сподели Демерджиев по отношение на следствие на европейски медии, в което мигрант твърди, че е ранен при изстрел от български граничар. Тези следствия са се готвели от дълго време, излязоха тъкмо дни преди решението на Съвета на Европейския съюз за Шенген, подсети министърът и още един път повтори, че изрично няма пукотевица от българска територия.

Продължава следствието на случая с убития граничен служител на реда край Елхово. Турция ревизира версията дали зад случая не стои доста сериозен контрабанден канал, само че без да бъдат събрани безапелационни доказателства, всички диалози по тематиката ще бъдат спекулации. Двамата овчари може би не са просто овчари, сподели още Демерджиев.
От думите му стана ясно, че всички служители на реда и военни, които патрулират на оградата на границата, ще бъдат снабдени с дълго оръжие и бронежилетки. Ще бъдат доставени съвременни и леки уреди за нощно виждане.
Демерджиев разяснява и решението на Нидерландия и Австрия да гласоподават " срещу "  членството на България в Шенген. С това решение Европа унизи себе си, тъй като сподели, че не е подготвена да извършва личните си правила. Нидерландия не може да чака отчет по механизъм, който е изнемощял преди няколко години. Ние няма по какъв начин да извършил сходно условие, тъй като такива са разпоредбите на Европейския съюз, изясни вътрешният министър.
На въпрос дали е получавал покана от проф. Николай Габровски за присъединяване в неговия състав на държавно управление, Демерджиев отговори: " Не съм получавал такава покана, само че не бих и приел сходно нещо ".
От думите му стана ясно още, че са търсени за диалог други чиновници от Министерство на вътрешните работи във връзка образуваното от проф. Габровски държавно управление. Демерджиев отхвърли да даде детайлности.
Източник: Българска телеграфна агенция, Нова тв
27 Sep 2022102105 Sep 2022124707 Апр 2022325625 Март 2022152901 Март 2022217416 Фев 20224292КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Дек 2022179209 Дек 202233908 Дек 202262224 Sep 20223322
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР