Следвайте Гласове в Македонският посланик в София днес ще бъде

...
Следвайте Гласове в Македонският посланик в София днес ще бъде
Коментари Харесай

МВнР ще извика посланика на РСМ заради стрелбата по българския клуб в Охрид

Следвайте " Гласове " в
Македонският дипломат в София през днешния ден ще бъде извикана в Министерството на външните работи и ще ѝ бъде връчен изострен демарш във връзка на въоръженото нахлуване против българския културен клуб " Цар Борис III " в Охрид, заяви Българска национална телевизия.

Още нощес българските дипломати са уведомили в детайли управлението на Европейската комисия (ЕК) за тежкия случай в Охрид. Около 20 часа локално време нощес бе изпразнен един пълнител при стрелбата против българския клуб. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов дойде на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона. БГНЕС прецизира, че има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно и за органите на реда няма да бъде проблем, в случай че има същинско следствие, нападателите да бъдат открити.
Министерство на външните работи на РСМ изрази паника от случая и прикани " способените институции да подхващат нужните ограничения за разкриването на причинителите и да бъдат подхванати нужните ограничения за гарантирането на работата на този и на всички останали цивилен клубове в страната ". Според Министерство на външните работи на РСМ " всички жители на страната имали свободата да показват своите убеждения и да пазят правата си, които са обезпечени от Конституцията на една почтена страна-кандидат за участие в Европейски Съюз ".
 


Снимка: БГНЕС
В известието на македонското Министерство на външните работи на никое място не се показва, че става въпрос за въоръжено нахлуване против български клуб.
Това е следващото нахлуване по българския културен клуб „ Цар Борис III ” в Охрид. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в постройката. А единствено няколко дни след формалното разкриване на клуб „ Ванчо Михайлов “ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Алабаковски бе пуснат на независимост.
Клуб „ Цар Борис III ” беше открит на 7 октомври измежду проведени викания от обидни думи против България, а против постройката бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския байрак. Македонските политици, както от ръководещата коалиция, по този начин и от опозицията, не осъдиха митинга, а дефинираха откриването на клуба като „ провокация против македонската еднаквост “.
По бързата процедура, с цялостно единогласие, бе признат закон, който на процедура ще значи закриването на българските клубове в РСМ.
Източник: Българска национална телевизия
 
24 Ное 20221424 Ное 20226824 Ное 20225324 Ное 2022801424 Ное 202271224 Ное 2022123КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани16 Ное 2022223719 Ное 202270118 Ное 2022213424 Sep 20222918
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР