Следвайте Гласове в И при третото гласуване, и след втория

...
Следвайте Гласове в И при третото гласуване, и след втория
Коментари Харесай

Парламентът не можа да избере председател на НС в първия си ден

Следвайте " Гласове " в
И при третото гласоподаване, и след втория балотаж Народното събрание не съумя да избере своя ръководител след близо 6 часа диспути и опити. Народното събрание влезе в Параграф 22, установи Вежди Рашидов. " Утре, по-мъдри, в 10 часа ви чакаме тук ", закри съвещанието той.

Никой от кандидатите за ръководител на Народното събрание не събра 121 гласа за поста. Последва втори тур за повторно. За 97, срещу 42, въздържали се 100, изписа таблото за Никола Минчев. Росен Желязков за 67, срещу бяха 87, въздържали се 85. Почти идентични бяха резултатите при гласуването на първия тур от втората процедура. Росен Желязков получи 67 гласа " за ", срещу бяха 84, въздържали се бяха 88. За повторно бе отхвърлена кандидатурата на Никола Минчев - той събра 73 гласа, срещу бяха 35, а въздържали се - 130 народни представители.
Председателят на ПГ Десислава Атанасова прикани процедурата да бъде възобновена в четвъртък сутринта, откакто установи, че е налице " тупик ".
Третото подред гласоподаване за денят ръгна малко след 16.00 часа, само че бе прекъснато поради искане за следващата, четвърта подред отмора. Това стана след гласуването за кандидатурата на Йордан Цонев, когато таблото изписа, че е получил 32 гласа " за ", след което от Движение за права и свободи желаеха ново спиране с аргумента, че депутатите са още в коридорите. " За 34 ", " срещу " 97, въздържали се 102, сподели второто гласоподаване за Цонев.

За повторно не бе призната и номинацията на Кристиан Вигенин - за него гласоподаваха 28 депутати, срещу бяха 35, въздържаха се 175. За 27 и срещу 94 бяха гласовете за Петър Петров.
Отварянето на новата процедура за избор на парламентарен началник бе предшествано и последвано от яростни диспути, главно сред ГЕРБ и Политическа партия. Споровете в пленарната зала продължиха повече от четири часа с три почивки в опит за търсене на решение на конституционната рецесия. В тях се включиха и от Движение за права и свободи в поддръжка на най-голямата ПГ, само че останалите в пленарната зала мълчаха. От ГЕРБ на няколко пъти приканиха от трибуната да се върви към избори, откакто някогашните ръководещи ги упрекнаха, че са неспособни да образуват болшинство, отхвърлиха да водят разговор и да вземат участие в изхода от рецесията с избор на парламентарен ръководител. Политическа партия държеше първата по бройка ПГ да се покае и да си отдръпна кандидатурата, което възмути депутатите от ГЕРБ.
" Оттеглете си претендента ", прикани Искрен Митев от " Продължаваме промяната " по адрес на ГЕРБ.
" Ние няма да си оттеглим претендента. Той ще бъде Росен Желязков. Ще стом, в случай че би трябвало, тук четири дни. Приключи хубавото време, в което ви мислехме за млади. Вече ви мислим за глупави. Не желаеме нищо от вас ", отвърна Тома Биков. " Този парламент в първия си ден към този момент е спънат. Ако ще е по този начин, да отиваме на избори на 15 януари, няма смисъл да губим времето на хората ", сподели депутатът от ГЕРБ. И уточни, че отговорните за това ще бъдат от Политическа партия. Биков разгласи за нонсенс да са съпротива и да желаят да имат ръководител на Народното събрание.
" Направихте хората на маймуни към този момент ", сподели Биков, изрази, че такива думи звучат в първия ден на 48-ото Народно събрание и попита за какво Демократична България мълчат. От ГЕРБ подсетиха на Политическа партия, че техният претендент не се поддържа от 164 депутати.
" Вие не сте по-силни от хаоса, господа, вие сте хаосът ", отвърна Искрен Митев.
Радомир Чолаков от ГЕРБ опонира, че партията няма да допусне повече унижението на 600 000 дали своят вот за нея. Той упрекна предшните управлващии от Политическа партия, че разрушават политическата система, като й пускат вирус.
Да се издига ръководител и да се разчита, че опозицията ще го поддържа, приличало на подмолни сделки, заключи някогашният финансов министър.  " Ние не желаеме от вас нищо друго, с изключение на смирение ", съобщи в отговор Асен Василев. 
" Глупостите, че страната банкрутирала и няма пари за пенсии, са артилерийска подготовка, с цел да откраднете парите за пенсии и да ги дадете на вашите строителни компании. Няма да ви мине номерът. Конституционната рецесия не стартира през днешния ден. Очевидно не успяхте да съберете гласове и от другите парламентарни групи, тъй че да можете да изберете ръководител на Народното събрание със 121 гласа, както го изисква Конституцията ", сподели Василев.
" Човекът, който ни докара дотук, пет минути ни дава ум. Човекът, който върви персонално да лобира до Европейска комисия за " Лукойл " и купува газ от медиатори, упрекна още Делян Добрев. Управлението, което не разреши и един метър автомагистрала, един метър тунел, което сякаш щеше да направи всички хора над линията на беднотия, а позволи 1,3 млн. да слязат под линията на беднотия. Това провалено ръководство се пробва за прощален път да провали България ", репликира Делян Добрев.
Кирил Петков установи, че ГЕРБ не могат да съберат 51% за ръководител на Народно събрание, а Тома Биков подсети, че и Политическа партия не могат да съберат толкоз. Депутатът от ГЕРБ се обърна към останалите групи в залата, че от тях зависи да има ръководител на Народно събрание. 
" Демократична България не може да стане част от това болшинство ", съобщи Христо Иванов в отговор на упрека на ГЕРБ, че мълчат по време дебатите за ръководител на Народно събрание. " Това, което през днешния ден се случва, е истината за българската политическа система ", заключи той.
Костадин Костадинов от " Възраждане " съобщи, че страната не е рухнала от през днешния ден, а агонизира от години. " Ако ние обърнем тази полемика в този момент тук на битпазар, на идващите избори интензивността може да падне под 30%. Може ли въз основата на този избор да управляваме страната. Това безвремие би трябвало да се спре ", предизвести Костадинов. " Има консенсус, има обединяване към съюзи. Очевидно е, че няма идейни разлики, а личностни, заключи той.
По думите му ръководителят на Народно събрание не би трябвало да бъде фигура, която ще провокира мощни страсти. " Ако това не се случи, няма нищо ужасно, отиваме на нови избори. Новите избори няма да бъдат кой знае какъв огромен проблем. Могат да провокират много разнообразни резултати ", разяснява водачът на " Възраждане ". Той означи, че му е смешно да гледа по какъв начин някогашни министри от ГЕРБ, в този момент от Политическа партия, се карат на трибуната с някогашните си сътрудници.
" Колеги, в случай че четири дни аз би трябвало да заставам тук... Откъде дойдохте, бе, сътрудници, с толкоз ненавист?! Тук е място за работа. Ако по този начин ме карате четири дни - аз не съм като вас свободен човек, бе ", ядоса се Вежди Рашидов от трибуната. Председателстващият съвещанието подсети, че хората отвън Народното събрание гледат недостойните диспути. " Авторитетът от ден на ден се срутва на този парламент ", добави Рашидов и прикани " да прекратим това смешно нещо ".
Няма случай от измененията през 1989 година насам, при който да не е бил избиран ръководител на Народното събрание при първото му съвещание. Ако това стане, ще бъде казус.
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР