Следвайте Гласове в .Европа не от вчера алармира за действията

...
Следвайте Гласове в .Европа не от вчера алармира за действията
Коментари Харесай

Политико“: Съюзниците ЕС и САЩ са на ръба на търговска война

Следвайте " Гласове " в.
Европа не от през вчерашния ден сигнализира за дейностите на Съединени американски щати, които нарушават пазарните правила, за които от двете страни на Атлантическия океан настояват, че са техни стожери.

Когато висши европейски и американски чиновници се срещнат във Вашингтон при започване на идващия месец, те евентуално ще реализиран единодушие по доста въпроси - от имунизациите до изкуствения разсъдък. Само да не обиден същността на проблемите сред съдружници, които се славят като стожери на свободен, само че регламентиран пазар - въпроса за дотациите на Съединени американски щати за електрически автомобили, написа в. " Политико “. Този спор евентуално ще затрудни напъните за възобновяване на трансатлантическите връзки.
Разразилата се трансатлантическа комерсиална свада поради Закона за понижаване на инфлацията в Съединените щати (ЗНИ), който обезпечава огромни дотации за хората, с цел да купуват създадени в Съединени американски щати коли, засенчва едно от главните старания за възобновяване на връзките сред Брюксел и Вашингтон в ерата след Доналд Тръмп. Това е мнението на повече от дузина чиновници, директно осведомени с тези разисквания.
В рамките на Съвета по търговия и технологии сред Европейски Съюз и Съединени американски щати (EU-US Trade and Tech Council, TTC; СТТ) два пъти годишно се организират срещи сред еврокомисаря по конкуренцията и цифровите технологии Маргрете Вестагер и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, чиято цел е да се насърчи по-тясното съдействие във всички области - от финансирането на взаимни телекомуникационни планове в разрастващите се стопански системи до взаимната работа в битката с съветската дезинформация.

Само че когато тези висши представители на Брюксел и Вашингтон се срещнат във Вашингтон на 5 декември, диалозите им евентуално ще бъдат затруднени от различия по отношение на американските дотации за произвеждане на електрически автомобили. Съединени американски щати настояват, че дотациите са нужни за оживление на стопанската система им, а Брюксел - че те съставляват неправдив протекционизъм.
Европа не от през вчерашния ден сигнализира за дейностите на Съединени американски щати, които нарушават пазарните правила, за които от двете страни на Атлантическия океан настояват, че са техни стожери. Противопоставянето, което рискува да се задълбочи, слага под въпрос ще излязат ли от сферата на празни политически заявления напъните на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да преодолеят ерата на Тръмп и да укрепят връзките сред двама от най-големите сътрудници в региона на търговията и сигурността в света.
" Винаги ще има различия ", съобщи Вернер Щенг, старши консултант на Вестагер, на събитие на Атлантическия съвет при започване на ноември по отношение на продължаващите търкания сред Европа и Съединени американски щати. " Винаги ще има области, в които просто не сме съгласни едни с други - което е обикновено, случва се и при най-хубавите фамилии. "
През август Европейската комисия за първи път насочи рецензии, че Законът за понижаване на инфлацията (ЗНИ) на стойност съвсем 400 милиарда $ нарушава интернационалната конкуренция. По-конкретно, той би могъл да дискриминира автомобилната промишленост на Европейски Съюз, възобновимите енергийни източници, батериите и енергоемките браншове, съобщи заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис.
В Европа изключително мощно безпокойствие с политиката на САЩ изразяват Франция и Германия.
Германският канцлер Олаф Шолц неотдавна предизвести за " голяма трансатлантическа тарифна война " сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. За да се предотврати това, той уточни, че е склонен с френския президент Еманюел Макрон: Европа би трябвало да откри бърз отговор на политиката на държавното управление на Съединени американски щати " Made in America ", която изкривява пазара. Макрон беше още по-ясен в общественото пространство: " Нуждаем се от закон за пазаруване на европейски артикули като американците, би трябвало да запазим дотациите си за нашите европейски производители ", сподели той по френската телевизия. 
Германският министър на стопанската система Роберт Хабек също се разгласи за решителна реакция на европейско ниво. Програмата на Съединени американски щати не би трябвало да " унищожава справедливите условия на конкуренция сред Съединени американски щати и Европейски Съюз ", съобщи Хабек в средата на октомври след съвещания с френския си сътрудник Льо Мер в Берлин.
Френският министър на стопанската система и финансите Брюно Льо Мер прикани Европейския съюз да заеме единна и мощна позиция в тази обстановка. Европа би трябвало да пази ползите си в изискванията на заплашителна конкуренция със дотациите на Съединени американски щати, съобщи той пред вестник " Ханделсблат " и още три медии. Той уточни, че Европейската комисия би трябвало да създаде правила, които да облагодетелстват европейските артикули, или оферти, които биха разрешили вносът да се прави при по-строго съблюдаване на европейските ползи в региона на опазването на околната среда.  
Комисарят по въпросите на вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон заплаши да предприеме  правни дейности против Съединени американски щати в Световната комерсиална организация (СТО) поради огромната им стратегия за дотации. Бретон съобщи пред френската радиостанция BFM Business, че Европейски Съюз обмисля контрамерки, защото условията на Съединени американски щати опонират на разпоредбите на СТО и заплашват свободната международна търговия. Ако Вашингтон не реагира на опасенията на Брюксел, Европейски Съюз може да се обърне към СТО, предизвести Бретон.
В някои случаи дотациите, предлагани от американското държавно управление, са четири до 10 пъти по-високи от оптималната държавна помощ, позволена от Европейската комисия, сподели еврокомисарят. Само във Франция са застрашени вложения в размер на 10 милиарда евро и хиляди работни места в индустрията. Европейски Съюз би трябвало да пази правилата си за отворена, само че обективна международна търговия, учредена на правила и взаимност.
В коридорите на среща на страните от еврозоната в Брюксел немският министър на финансите Кристиан Линднер съобщи, че немското държавно управление, както и Еврокомисията " вижда със угриженост, че решенията на Съединени американски щати могат да се отразят отрицателно и на европейските компании и промишлености ". Въпреки това Европейски Съюз и Съединени американски щати би трябвало да беседват между тях и " да не влизат в схемата " Око за око, зъб за зъб “, предизвести той. В противоположен случай, добави министърът, има заплаха от комерсиална война.  Линднер допуска, че могат да бъдат открити решения. " От друга страна, във Вашингтон не трябва да се заблуждават, че ние, несъмнено, също ще можем да действаме. "
На срещата на върха за технологиите и търговията във Вашингтон и Съединени американски щати, и Европейски Съюз ще се стремят да омаловажат различията към дотациите за електрически коли на срещата, показва " Политико ". Очаква се Вашингтон и Брюксел да употребяват събитието, с цел да разгласят шест плана на " по-ниско равнище " за поощряване на трансатлантическото съдействие, настояват източници на изданието.
Те ще включват финансиране на два телекомуникационни плана в Ямайка и Кения, оповестяване на правила за това по какъв начин може да се развива нововъзникващата технология на така наречен благонадежден изкуствен интелект, както и по-добра съгласуваност за открояване на евентуални блокажи във веригите за доставка на полупроводници, споделят длъжностните лица. Подробностите за обособените планове могат да се трансформират, преди те да бъдат подписани до края на месеца.
Очаква се също по този начин европейските и американските политици да очертаят по какъв начин могат да основат общи стандарти за метода на зареждане на електрическите транспортни средства; съглашение за взаимно признание на производството на ваксини; и пилотен план, тъй че митническите чиновници на Европейски Съюз и Съединени американски щати да могат да употребяват принадлежности за цифрова документи като част от работата си.
Въпреки това продължаващата препирня по отношение на дотациите за електрически коли на Вашингтон, които ще стартират да се ползват от януари, остава сериозен мотив за разногласия, даже откакто двете страни сътвориха взаимна работна група от висши чиновници, която да преглежда комерсиалните тъжби. Някои европейски политици, в това число тези от страни като Германия и Франция, които са със обилни локални браншове за произвеждане на коли, желаят Брюксел да заеме твърда позиция, която евентуално да включва ответни мита против американски артикули.
За Валдис Домбровскис, европейския комисар по търговията, задачата е работната група по ЗНИ да рапортува за евентуални решения на разногласието преди срещата през декември.
Но комбинацията от политически разногласия към междинните избори в Съединени американски щати и възходящата неприязън на страните членки на Европейски Съюз към американските дотации вършат малко евентуална сходна противоположна връзка през идващите седмици. Представителите на Съединени американски щати отхвърлят обвиняванията, че плануваните дотации са протекционистични, и отвръщат, че личните политики на Европа - в това число напъните за създаване на промишленост за наличност на компютърни запаси, способни да съхраняват данни, която да се конкурира с американски компании като " Google " (Google) и " Амазон " (Amazon) - също съставляват несправедливи търговски бариери.
" СТТ беше особено основан, с цел да контролира въпросите, свързани със дотациите. Беше стихотворец ангажимент да се осведомяваме взаимно, с цел да избегнем войни за дотации ", сподели пред „ Политико “ един от представителите на Европейски Съюз. " Твърде тъпо е, че в този момент ЗНИ върна целия въпрос за дотациите в центъра на вниманието ".
В последна сметка се обрисува ясна разграничителна линия сред считаните за " единни " сътрудници  САЩ и Европейски Съюз и съществуване на искрено противоречащи си връзки - до момента в който Вашингтон показва едностранно протекционизъм и дискриминация към Европа, Брюксел се стреми да изведе деловите връзки на равноправна основа. И ролята на " по-малкия " състезател за следващ път сигнализира за нуждата Европа да бъде единна в отбраната на общите си ползи, а не просто обособените членове на съюза да мислят единствено в границите на националните си ползи.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
22 Ное 20224122 Ное 20222122 Ное 202225522 Ное 202240121 Ное 2022102621 Ное 2022200КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани16 Ное 2022201019 Ное 202256818 Ное 2022177524 Sep 20222854
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР