Следващият голям напредък в лечението на рака може да бъде

...
Следващият голям напредък в лечението на рака може да бъде
Коментари Харесай

Ваксина за рак до пет години, но ще е скъпа

Следващият огромен прогрес в лекуването на рака може да бъде ваксина.

След десетилетия на стеснен триумф учените настояват, че проучванията са достигнали повратна точка, като мнозина предвиждат, че до пет години ще има повече ваксини, предава „ Фокс нюз “.

Това не са обичайните ваксини, които защищават от заболяване, а инжекции за стесняване на тумори и прекъсване на завръщането на рака. Целите на тези пробни лекувания включват рак на гърдата и на белия дроб, като тази година бяха регистрирани триумфи при смъртоносния рак на кожата и рак на панкреаса.

„ Получаваме нещо работещо. Сега би трябвало да го накараме да работи по-добре “, споделя доктор Джеймс Гъли, началник на център в Националния институт по рака, който създава имунни лечения, в това число ваксини за лекуване на рак.

Повече от всеки път учените схващат по какъв начин ракът се крие от имунната система на организма. Ваксините против рак, сходно на други имунотерапии, подтикват имунната система да открива и убива раковите кафези. А някои нови употребяват мРНК, която е създадена за рак, само че за първи път е употребена за имунизациите COVID-19.

За да работи една ваксина, тя би трябвало да научи Т-клетките на имунната система да разпознават рака като рисков, споделя доктор Нора Дисис от Института за ваксини против рак към UW Medicine в Сиатъл. Веднъж подготвени, Т-клетките могат да се движат на всички места в тялото, с цел да открият заплахата.

„ Ако видите задействана Т-клетка, тя съвсем има крайници “, споделя тя. „ Можете да видите по какъв начин тя пълзи през кръвоносния съд, с цел да излезе в тъканите. “

Доброволците пациенти са от решаващо значение за проучването.

50-годишната Катлийн Джейд научава, че има рак на гърдата в края на февруари, единствено няколко седмици преди тя и брачният партньор ѝ да отпътуват от Сиатъл за околосветско премеждие. Вместо да плава лодка през Големите езера към морския път Сейнт Лорънс, тя седи на болнично легло в очакване на третата си доза от пробна ваксина. Тя получава имунизацията, с цел да се ревизира дали тя ще понижи тумора ѝ преди интервенцията.

„ Дори и този късмет да е дребен, почувствах, че си заслужава “, споделя Джейд, която получава и общоприетоо лекуване.

Напредъкът в региона на имунизациите е сложен. Първата, Provenge, е утвърдена в Съединени американски щати през 2010 година за лекуване на рак на простатата. Тя изисква обработка на личните имунни кафези на пациента в лаборатория и връщането им посредством интравенозно приложение. Съществуват и ваксини за лекуване на ранен рак на пикочния мехур и напреднал меланом.

Ранните проучвания на ваксини против рак се провалиха, защото ракът надхитри и надживя слабата имунна система на пациентите, споделя Оля Фин, откривател на ваксини в Медицинския университет в Питсбърг.

„ Всички тези несполучливи опити ни разрешиха да научим толкоз доста “, споделя Фин.

В резултат на това в този момент тя се концентрира върху пациенти с по-ранно заболяване, тъй като пробните ваксини не са помогнали при по-напредналите пациенти. Нейната група възнамерява изследване на имунизацията при дами с нискорисков, неинвазивен рак на гърдата, наименуван дуктален карцином in situ.

Възможно е да предстоят и още ваксини, които предотвратяват рака. Ваксините против хепатит В, които се ползват от десетилетия, предотвратяват рак на черния дроб, а имунизациите против HPV, въведени през 2006 година, предотвратяват рак на маточната шийка.

Във Филаделфия доктор Сюзън Домчек, шеф на Центъра „ Басер “ в Penn Medicine, набира 28 здрави хора с BRCA разновидности за тест за ваксина. Тези разновидности усилват риска от рак на гърдата и яйчниците. Идеята е да се убият доста рано анормалните кафези, преди да причинят проблеми. Тя го оприличава на от време на време плевене на градината.

Други създават ваксини за попречване на рака при хора с предракови възли в белия дроб и други наследствени болести, които покачват риска от рак.

„ Ваксините евентуално са идващото огромно нещо “ в устрема за понижаване на смъртността от рак, споделя доктор Стив Липкин, медицински генетик в нюйоркската Weill Cornell Medicine, който управлява едно от напъните, финансирани от Националния институт по рака. „ Посвещаваме живота си на това. “

Хората с наследственото заболяване синдром на Линч са изложени на 60-80 % риск от развиване на рак през целия си живот. Привличането им за изпитвания на ваксини против рак е извънредно елементарно, споделя доктор Едуардо Вилар-Санчес от Центъра за ракови болести „ MD Anderson “ в Хюстън, който управлява две финансирани от държавното управление изследвания на ваксини против рак, обвързван с Линч.

„ Пациентите се впускат в това по неочакван и позитивен метод “, споделя той.

Производителите на медикаменти Moderna и Merck взаимно създават персонализирана мРНК ваксина за пациенти с меланом, като огромно изследване ще стартира тази година. Ваксините се персонализират за всеки пациент въз основа на многочислените разновидности в раковата тъкан. Персонализираната по този метод ваксина може да образова имунната система да открие пръстовия отпечатък на разновидностите на рака и да убие тези кафези.

Но тези ваксини ще бъдат скъпи.

„ По принцип би трябвало да се прави всяка ваксина от нулата. Ако това не беше персонализирано, имунизацията евентуално щеше да бъде направена за жълти стотинки, тъкмо както имунизацията Коронавирус “, споделя доктор Патрик От от Института за ракови болести „ Дана-Фарбър “ в Бостън.

Ваксините, разработвани в UW Medicine, са предопределени да работят за доста пациенти, а освен за един пациент. В момента се организират проби при ранен и напреднал рак на гърдата, рак на белия дроб и рак на яйчниците. Някои резултати могат да бъдат получени още през идната година.

Тод Пайпър, 56 година, от предградията на Сиатъл, взе участие в тестванията на ваксина, предопределена за стесняване на тумори от рак на белия дроб. Ракът му се популяризира в мозъка, само че той се надява да живее задоволително дълго, с цел да види по какъв начин щерка му приключва учебно заведение за медицински сестри през идната година.

„ Нямам какво да изгубвам и мога да печеля всичко, както за себе си, по този начин и за други хора по пътя “, споделя Пайпър за решението си да бъде доброволец.

Една от първите, които получават имунизацията против рак на яйчниците в границите на изследване за сигурност преди 11 години, е Джейми Крейз от близкия град Мърсър Айлънд. Диагностицирана с напреднал рак на яйчниците на 34-годишна възраст, Крейз е считала, че ще почине млада, и е направила наследство, с което е завещала обичаната си огърлица на най-хубавата си другарка. Сега, когато е на 50 години, тя няма никакви признаци на рак и към момента носи огърлицата.

Тя не знае сигурно дали имунизацията е помогнала.

„ Но към момента съм тук “, споделя тя.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР