Следващия път, когато проверявате кръвното си налягане, не се изненадвайте,

...
Следващия път, когато проверявате кръвното си налягане, не се изненадвайте,
Коментари Харесай

Защо е важно да мерим кръвното на двете ръце

Следващия път, когато проверявате кръвното си налягане, не се изненадвайте, в случай че Вашият доктор, здравна сестра или различен снабдител на медицински грижи го мери два пъти, на всяка ръка. Значителна разлика в налягането, записано в дясната и в лявата ръка, може да алармира за проблеми с кръвообращението, които могат да доведат до удар, периферна артериална болест или други сърдечно-съдови проблеми.

Британски откриватели са разгледали резултатите от 20 изследвания, при които се мери кръвното налягане и на двете ръце.

Хората, при които се регистрира разлика от 15 или повече пункта сред показанията на едната и другата ръка са два пъти по-склонни да имат периферна артериална болест - запушени он холестерол артерии в ръцете, краката или други несърдечни елементи на тялото. 

Освен това разликата в кръвното налягане сред двете ръце усилва риска от удар или гибел от сърдечно-съдови болести, демонстрират резултатите от проучване, оповестени онлайн в The Lancet.

Специалистите разясняват, че лекарите и медицинските сестри рядко мерят кръвното налягане и на двете ръце заради липса на време.

Измерването на кръвното налягане на двете ръце би трябвало да бъде част от рутинната здравна помощ.

Защо е значимо да следите кръвното налягане и на двете ръце?

Ако разликата в индикаторите на кръвното налягане в дясната и лявата ръка, се разминават единствено с няколко пункта, няма защо да се притеснявате. Това е напълно обикновено. Над 10 пункта обаче би трябвало да внимавате, тъй като това може да е предвестител за здравословен проблем.

При по-младите хора разликите в кръвното налягане могат да се появят, когато мускул или нещо друго компресира артерия, или проблем, който пречи на кръвообращението.

При възрастните хора това нормално се дължи на задръстване, зараждащо от атеросклероза, развой на задръстване на артериите, който е в основата на множеството сърдечни пристъпи, удари, периферна артериална болест и други сърдечно-съдови положения.

Ето няколко съвета, които да ви оказват помощ, с цел да може апаратът ви за кръвно налягане да е още по-точен.

Седнете безшумно за няколко минути на пода.

Когато вършиме измерването, дръжте ръката си по този начин, че лакътят ви да е на равнището на сърцето.

Обвийте маншета върху голата кожа на горната част на ръката. Измерете кръвното налягане съгласно инструкциите. Изчакайте минута, след което направете второ премерване. Ако показанията са близки, ги осреднете. Ако не са, направете трета инспекция.

Повторете процедурата на другата ръка.

Ако има обилни разлики в показанията на двете ръце, кажете на лекаря си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР