Следващите дни са кулминационните на тазгодишните Празници на розата и

...
Следващите дни са кулминационните на тазгодишните Празници на розата и
Коментари Харесай

Банята в село Ягода гони Велинград по посещаемост

Следващите дни са кулминационните на тазгодишните Празници на розата и минералната вода в Община Павел баня. В съботния 10 юни ще има ревю на обичайни занаяти и гозби. През центъра на града ще премине и празнично шествие, в което ще вземат присъединяване представители на всички обитаеми места в общината.

Едно от тях – село Ягода, се трансформира в обичана за туристите дестинация. Тя стана известна с помощта на публичната баня, която се разрушаваше. Местните управляващи дълго време търсят помощ за възобновяване. При едно от визитите на някогашния районен министър Лиляна Павлова, хората от региона показват и ария, която се трансформира в шлагер.

Следват години наред, в които помощ и финансиране по този начин и не е получено. Стига се до вдишване на дълготраен дълг, посредством който банята е възобновена, а хора от близко и надалеч получават опция да се допрян до лечебните свойства на водата. А тя е оповестена за една от трите най-лековити в Европа и в топ 5 по същия индикатор в международен мащаб.

Близо 100-годишната емблематична постройка, оповестена и за монумент на културата, към този момент е изцяло реконструирана. Подменени са водопроводи, а за малко повече от половин година 50 000 души са я посетили.

" Няма по-евтино спа от нашето ", майтапи се шефът на банята Ясен Димитров, предава NOVA.

Рекордът за посещаемост на постройката за ден е 483-ма души. Както и при откриването ѝ преди 100 години, в нея се влиза по адамово облекло. Водата не е питейна, само че повлиява извънредно добре кожни болести.

А преди дни курортният град Павел баня избра новите Царица Роза и Цар на минералната вода. Това са Гергана Георгиева и Цветомир Георгиев, които през цялата последваща година ще бъдат представителните лица на курортната община. Изборът бе изработен след онлайн гласоподаване, в което можеха да се включат хора от цялата община.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР