Следващите 10 дни са решаващи. Това е надпревара, а аз

...
Следващите 10 дни са решаващи. Това е надпревара, а аз
Коментари Харесай

Ген. Бен Ходжис: Следващите десет дни са решаващи за войната

Следващите 10 дни са решаващи. Това е конкуренция, а аз не виждам задоволително незабавни дейности. Трябва да натиснем педала на газта до край в този момент, неотложно.

Това споделя в собствен анализ Бен Ходжис от Центъра за разбор на европейските политики. Генерал-лейтенант (в оставка) Бен Ходжис е ръководител на катедрата по стратегически проучвания " Пършинг " в Центъра за разбор на европейските политики във Вашингтон. Той дълги години ръководеше Сухопътните сили на Съединени американски щати в Европа.

Ето целия му разбор, представен от БГНЕС:

Руснаците са в неволя и го знаят. Затова се обърнаха за помощ към Китай и в този момент набират сирийци, опитни в градските боеве.

На съветските генерали им липсват време, муниции и човешки запаси. Това не се основава на някаква вътрешна разследваща информация - то е ясно от информацията от открити източници и от личния ми опит. Може и да бъркам, само че съм съвсем 100% сигурен в тази оценка.

Съществена спогодба към моята оценка е, че ние - Западът, отпред със Съединени американски щати, би трябвало да ускорим и разтеглим поддръжката, която оказваме на Украйна, в мащабите и с чувството за неотложност на Берлинския въздушен превоз (юни 1948 година - май 1949 г.). Те се нуждаят от оръжия и муниции за заличаване на ракетите, крилатите ракети и артилерията с огромен обхват на деяние, които нанасят множеството вреди на украинските градове, както и от разследващи данни за локализиране на тези системи и от опция за поразяване на съветските военноморски кораби, които изстрелват крилати ракети към градовете от Черно и Азовско море.

Предизвикателството пред Русия не е единствено военно. Ефектът от глобите се ускорява - Русия скоро може да не извърши отговорностите си по 150 милиарда $ дълг в задгранична валута - и съветското вътрешно неодобрение също пораства (не бива да забравяме, че е извънредно, както и извънредно самоуверено елементарни хора да стачкуват в Путинова Русия, а телевизионни редактори ненадейно да прекъсват личните си излъчвания, размахвайки антивоенни плакати). Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да подхраним това неодобрение и да покажем на смелите руснаци, че имат нашата поддръжка.

Недостиг на муниции

Руснаците изпитват дефицит на муниции. Преминаването им към война на безсилие води до увеличение на потреблението над плануваното и вероятното. Те към момента ще разполагат с огромна част от стандартната артилерия и така наречен глухи бомби. Но както знаем от минали военни интервенции на Съединени американски щати, най-сложните муниции са доста скъпи и по тази причина са по-ограничени в наличност. Руснаците евентуално имат същия опит; също така те смятаха, че акцията ще завърши в границите на няколко дни, тъй че евентуално не са се подготвили с огромни ресурси. Потреблението по време на война постоянно надвишава плануваните количества, а градските боеве утежняват това. Санкциите също ще са помогнали - Финландия и Словения доставяха някои муниции на Русия, само че в този момент те са спрени.

Недостиг на жива мощ

Пентагонът съобщи, че 50% от съветската бойна мощност е била ангажирана в Украйна. В разгара на войните ни в Ирак и Афганистан бяхме ангажирани с към 29%. И беше мъчно да поддържаме това равнище.

Това се отразява директно на полемиката за обсадата на Киев. Русия не разполага с жива мощ или огнева мощност, с цел да обкръжи украинската столица, камо ли да я превземе.  Бил съм в Киев няколко пъти.  Преди пет седмици бях в Киев, срещнах се с президента Зеленски.  Това е доста огромен, гъсто обитаем огромен градски център на брега на една от най-големите реки в Европа. Това е сложен и комплициран градски терен.

Украинците ще съумеят да го запазят свободен и да предотвратят обсадата му, изключително в случай че успеем да увеличим потока от оръжия и муниции до нужните равнища. За страдание, ще има от ден на ден офанзиви против града от въздушни и наземни системи и доста повече почтени украински жители ще бъдат убити, ранени или разселени.  Но нямам доверие, че той ще падне.

Дилемата на Русия единствено се утежнява от нейните бойни загуби. Макар че постоянно съм песимистичен във връзка с броя на вражеските жертви, имам вяра, че броят на починалите е в хиляди (вероятно в диапазона 5000-6000, предполаган от американски източници), а броят на ранените е доста по-голям. Съвременното полесражение е извънредно смъртоносно, изключително за зле подготвени или дисциплинирани бойци. Това са доста високи числа единствено за първите две седмици на войната и доста от тях са от елитните елементи на Русия - те са сложни за заменяне (а Кремъл няма да може дълго да крие тези загуби от съветската общност и всички останали).

Съобщенията за невисок морал, различия сред командирите, протест на най-малко на един транспортен съд, дезертиране и така нататък - всичко това в границите на първите две седмици е индикатор за съществени проблеми с човешките запаси. А в чисто количествено отношение украинските въоръжени сили към момента са по-многобройни от съветските сили, които действително се намират на терен в Украйна, или се приближават до тях.

Няма никакви догатки, че руснаците имат огромни резви, които се крият някъде в гората (а Пентагонът съобщи, че не вижда признаци за обилни подкрепления.) Така че е явно, че условната бройка на съветските военни сили от 900 000 души е куха цифра.  Публичният им апел за привличане на 16 000 бойци от Сирия и други места демонстрира това. Украинската диаспора се стича у дома, с цел да помогне в борбата; руснаците не се връщат вкъщи - и в действителност, доста от тях бягат, с цел да избегнат войната на Путин.

Сега има опция да се изостри казусът с човешките запаси.  Следващият банкет на наборници в съветската войска е на 1 април, когато към 130 000 съветски фамилии би трябвало да изпратят синовете си (18-25 г.) в центровете за наборна военна работа, където те ще бъдат признати в съветската войска като редови войници.

Следва да създадем всичко допустимо, с цел да повлияем на този банкет, като използваме композиция от човешки контакти и кибернетични/технически средства, с цел да заобиколим съветското осведомително затъмнение върху публичните и обществените медии. Милиони украинци, грузинци, германци, поляци, литовци, латвийци, естонци и финландци имат другари, родственици, бизнес контакти, чиновници и клиенти в Русия.  Те би трябвало да се обръщат непосредствено към тях - литовците към този момент започнаха акция в тази тенденция. Ако успеем да накараме някакъв % от тези фамилии да се опълчват и да се причислят към хилядите руснаци, които към този момент демонстрират храброст да стачкуват, това ще провокира шокова вълна в цяла Русия.

Следващите 10 дни са решаващи. Това е конкуренция, а аз не виждам задоволително незабавни дейности. Трябва да натиснем педала на газта до край в този момент, неотложно.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР