Следващата среща на върха на НАТО, която ще включва участието

...
Следващата среща на върха на НАТО, която ще включва участието
Коментари Харесай

Трансатлантически дебат преди срещата на върха на НАТО

Следващата среща на върха на НАТО, която ще включва присъединяване на държавните и държавните ръководители на съюзническите страни, ще се организира на 11 и 12 юли в новата централа на НАТО в Брюксел, Белгия.

Това е сериозна среща на върха, защото съответствува с възходящия раздор сред съдружниците от двете страни на Атлантическия океан. Ще бъдат взети значими решения по редица въпроси, в случай че обстановката го разреши, а тя е може да бъде охарактеризирана като възходящо противоречие на Съединени американски щати с консенсуса в алианса.

Повечето съдружници се тормозят от опцията за нова рецесия по време на срещата на върха, сходна на това, което се случи по време на срещата на Г-7 в Квебек, Канада предишния месец, вследствие на непредсказуемите прояви на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Той дойде най-късно на срещата на върха и напусна най-рано, с цел да се срещне със севернокорейския президент Ким Чен Ун. Въпреки това той съумя да отчужди събеседниците си с обвинявания в двойнственост към канадския министър председател Джъстин Трюдо и предлагането му да предложения още веднъж Русия да участва на срещите, като също така предотврати излизането на официалното съобщение на срещата на върха и налагайки мита върху вноса на стомана и алуминий от обичайните американски съдружници и сътрудници.

Също по този начин, миналогодишната среща на върха на НАТО към момента се помни не с взетите решения, а с грубото държание на Тръмп, когато той избута министър-председателя на Черна гора, с цел да бъде отпред на фотографията на натовските водачи. Поради което тазгодишната среща на върха ще бъде от решаващо значение за демонстриране на взаимност сред членовете, изключително откакто ще бъде последвана от срещата в Хелзинки сред Тръмп и съветския президент Владимир Путин. Докато Русия продължава да изследва пукнатините в сплотеността на алианса, рецензиите на Тръмп наливат масло в огъня.

Очаква се срещата на върха да засегне пет въпроса, както беше доказано от съвещанието на министрите на защитата през юни: 1. да се засилят възпирането и защитата с 360-градусов подход; 2. да се ускори сигурността към Европа; 3. да се ускори съдействието с ЕС; 4. да се модернизира НАТО за деяние при зараждащи провокации пред сигурността; 5. да реализира по-справедливо разпределение на финансовата тежест сред съдружниците. Последното ще бъде основната тематика на Тръмп.

Президентът на Съединени американски щати към този момент изпрати писма до няколко съдружници от НАТО като Канада, Германия, Испания и Холандия, с цел да ги призове да харчат повече за своята отбрана. Въпреки че съдружниците се ангажираха да усилят разноските си за защита до 2% от своите бюджети на срещата на върха през 2014 година, доста от членовете към момента не престават да изостават от този аршин, заради което Тръмп продължава да ги подлага на критика обществено за техния крах.

Въпреки различията, Алиансът се пробва да бъде единен и да ускори способността си да реагира на съществуващи и зараждащи провокации в региона на сигурността посредством усилване на бойната си подготвеност. Нарастващото наличие на НАТО на източния му фланг е резултат от тези стремежи. Освен това на срещата на министрите на защитата при започване на юни най-сетне бе контрактувана нова самодейност за подготвеност на НАТО (NRI). Новата самодейност планува разполагането на 30 батальона от сухопътни войски, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни кораба в границите на 30 дни и ще бъде стартирана до 2020 година Това е упорит план и резултат от последното олицетворение на дълъг спор.

Турция се надява да поеме спомагателни отговорности, в това число командната конструкция в границите на NRI. В турската преса бе обявено, че Турция е предложила основната квартира на V-ти армейски корпус в Истанбул като основна квартира за контакт на NRI. На фона на рецензиите в западните медии и измежду политическите кръгове за възходящото отдалечаване на Турция от участието си в НАТО, новата отговорност, в случай че бъде утвърдена от срещата на върха, още веднъж удостоверява уговорката на Турция и решителната позиция на алианса. Това ще бъде и симптом за желанията в близко време на Турция в региона на външната политика и сигурността след последните президентски и парламентарни избори.

Мустафа Айдън, „ Хюриет дейли нюз “ /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР