Следващата седмица служебното правителство ще предложи на Народното събрание удължаване

...
Следващата седмица служебното правителство ще предложи на Народното събрание удължаване
Коментари Харесай

Служебният кабинет ще внесе в НС удължаване на бюджет 2022

Следващата седмица служебното държавно управление ще предложи на Народното събрание удължение на бюджет 2022. Това съобщи пред Нова телевизия тази заран служебният министър председател Гълъб Донев. Стъпката е предстояща, защото към този момент е пределно ясно, че няма по какъв начин да се одобри бюджет 2023 до 10 юни, когато изтича срокът на деяние на настоящия удължителен закон. Вече един месец депутатите не съумяват да се провеждат и да стартират разискването на бюджета, нито пък има постоянно държавно управление, което да го извършва.

" Пенсиите за юни ще бъдат изплатени по проект и в точния момент ", увери Гълъб Донев. Проблемът обаче не е с пенсиите за юни, а с нарастването през юли. В настоящия си размер тези заплащания би следвало да са обезпечени, само че при удължение на миналогодишния бюджет няма да има средства за заложеното в Кодекса за обществено обезпечаване осъвременяване от 1 юли с 12%.

Припомняме какво ще стане след 10 юни, в случай че останем изобщо без бюджет. " Тогава към този момент става доста комплицирано. Защото Законът за обществените финанси ни задължава да харчим единствено в границите на бюджетните предели от миналата година, само че не повече от събраните доходи. Т.е. всеки месец да харчим единствено толкоз, колкото сме събрали като доходи същия месец ", изясни неотдавна в изявление пред " Сега " икономистът Георги Ангелов. Ето още от това изявление:

" Не е проблем удължение на удължителния закон до края на лятото, тъй като, както споделих, ще има задоволително доходи. Но по-късно не прави работа. Без бюджет страната не може да издава дълг - служебното държавно управление към този момент е употребило целия предел за нов държавен дълг за тази година. Съответно не може да има недостиг. Под въпрос са всички финансови разноски, всички нараствания би трябвало да се спрат и да се харчи единствено за минималното - за заплати, пенсии, обществени помощи. И това е ".

 

Инфо: segabg.com

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР