Следващата седмица британските законодатели ще задействат плановете си да попречат

...
Следващата седмица британските законодатели ще задействат плановете си да попречат
Коментари Харесай

Как да бъде спрян Брекзит без сделка - с промяна на закона или с промяна на правителството

Следващата седмица английските законодатели ще задействат проектите си да попречат на министър-председателя Борис Джонсън да изведе страната от Европейския съюз без договорка за овакантяване.

Джонсън споделя, че към момента желае да убеди Брюксел да му даде усъвършенствано съглашение за овакантяване, само че в случай че би трябвало, на 31 октомври ще напусне и без да го има.

Крехко болшинство от законодатели в Народното събрание по-рано беше гласувало да се опита да възпре подобен резултат, прочут като Брекзит " без договорка ". Но единствено няколко седмици преди крайния период и поради лимитираното време на Народното събрание да се заеме с това, какви благоприятни условия имат законодателите да спрат министър-председателя?

Промяна на закона

Британският закон гласи, че страната ще завърши участието си в Европейски Съюз на 31 октомври. Тази дата може да бъде изменена единствено от настоящото държавно управление.

Това значи, че членовете на Народното събрание би трябвало да намерят метод да одобряват закон, който изисква Джонсън да изиска от Европейски Съюз да отсрочи Брекзит и тогава, в случай че Европейски Съюз се съгласи с молбата, да създадат нужните промени в националното законодателство.

При изключителни условия, смяна в закона може да бъде употребена даже за принуждаване на Джонсън да отдръпна държавното желание за овакантяване на Европейски Съюз. Приемането на закон против мечтаното от държавното управление обаче не е елементарно, тъй като министрите имат съвсем цялостен надзор върху програмата на Народното събрание.

За да бъде направено това, се изисква законодателите да преодолеят три основни трудности: да намерят процедурна опция да изземат дневния ред в парламента; да завоюват няколко гласувания, с цел да прокарат законопроект в долната камара; и тогава да завоюват поредност от гласувания в горната камара. Всеки стадий е изпълнен с опасности.

Налагане на надзор върху парламентарната стратегия евентуално ще изисква помощ от ръководителя на камарата на общините Джон Бъркоу, който в предишното е подкрепял старания да се попречи на овакантяване без договорка. Опозиционната Лейбъристка партия се надява да употребява ексклузивен спор идната седмица, с цел да го направи, само че този метод не е пробван.

За да бъдат извоювани гласувания в 650-местната камара на общините, ще би трябвало членове на ръководещата Консервативна партия на Джонсън да се опълчат на водача си. В предишното те са давали да се разбере, че са склонни да го създадат, само че някои неотдавнашни решения бяха взети единствено с един глас болшинство.

Камарата на лордовете, която е значително проевропейска, също може да се окаже препъникамък, в случай че евроскептични консервативни законодатели в нея се опитат да вършат обструкции.

Най-вече, всяка от тези стъпки изисква парламентарно време, което не доближава, откакто Джонсън разгласи в сряда, че ще разпусне Народното събрание за повече от месец от средата на септември доникъде на октомври.

Въпреки това този метод един път към този момент беше сполучлив - по-рано тази година, когато Народното събрание одобри закон, изискващ тогавашната министър-председателка Тереза Мей да отсрочи Брекзит. В последна сметка тя реши по този начин или другояче го направи, по тази причина резултатността на това законодателстване не беше изцяло тествана.

Смяна на държавното управление

Парламентът може да смъкна държавното управление на Джонсън с избор на съмнение и да сътвори две благоприятни условия законодателите да се опитат да спрат Брекзит без договорка.

На първо място, в случай че държавното управление загуби избор на съмнение, това може да докара до избори, с които да пристигна на власт ново държавно управление със тактика или да отсрочи Брекзит, или да анулира решението за овакантяване на Европейски Съюз.

Но е напълно във властта на Джонсън да отсрочи всевъзможни избори за след 31 октомври и неговите помощници демонстрираха, че той е податлив да направи тази стъпка, с цел да подсигурява, че Англия ще напусне Европейски Съюз.

Вторият метод не е пробван и е по-труден за предсказание. Загуба на избор на доверие ще даде начало на 14-дневен интервал, в който би трябвало да бъде образувана нова администрация.

Ако болшинството, гласувало против Джонсън, е в положение да потвърди, посредством гласоподаване в Народното събрание, че може да образува устойчиво различно държавно управление, то може да се опита да удължи участието на Англия в Европейски Съюз след 31 октомври.

Досега обаче съперничещите партии се отнасяха насилствено към сближение към един претендент, който да оглави различно държавно управление.

А и изборното законодателство, което разрешава това, влезе в действие през 2011 година и в никакъв случай не е било прилагано по този метод. То беше подложено на критика, че не дава ясно определение по какъв начин тъкмо действа 14-дневният интервал и кой и какво тъкмо има власт да прави през това време.

Джонсън би могъл да твърди, че не е задължен да подава оставка, да реши да издържи до момента в който не бъде задействана процедура за насрочване на избори и тогава да свика такива избори след 31 октомври.

 

Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР