Следващата ограничителна мярка, за която е време да се мисли,

...
Следващата ограничителна мярка, за която е време да се мисли,
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Време е да се мисли за затваряне на заведения и стадиони

Следващата ограничаваща мярка, за която е време да се мисли, с цел да се ограничи разпространяването на ковид, е събирането на доста хора на едно място, без значение от мотива, сподели през днешния ден пред " Нова телевизия " националният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той разясни, че приказва за фамилни събирания, затваряне на заведения и игрища.

Кунчев добави, че показва персонално мнение и следва да бъдат уверени хората, от които зависи взимането на решението - министър председател и министър на опазването на здравето. Доцентът въпреки всичко посочи, че преди да се премине към тази стъпка, би трябвало да се отчетат доста фактори.

Вчера здравният министър доцент Костадин Ангелов издаде заповед, с която се понижи на половина позволеният брой хора в нощни заведения. Във вторник следва нова среща по тематиката, на която ще се проучва обстановката.

Затварянето на градове е извънредно последна мярка и без необикновен резултат, сподели Ангел Кунчев в отговор на въпрос. Според него е допустимо затварянето на обособени компании и групи от къщи, в които има доста инфектирани.

В отговор на въпрос Кунчев уточни, че след заповедта за носене на маски навън участниците в митинги и манифестации би трябвало да са с защитни средства, в случай че не поддържат отдалеченост от метър и половина между тях.

Според него дали ще проработят взетите досега ограничения зависи от държанието на всеки. Ако не се съблюдават те, може да се стигне до 5000 - 6000 новозаразени дневно, уточни доцент Кунчев. По последни данни сега 10 носители на вируса заразяват 12 души, като този индикатор - така наречен число R, се покачва и към този момент е 1.2. Ръстът на инфектираните за седмица е 75%, регистрира членът на Националния действен щаб.

Той разяснява и проблема от Пловдив, при който жена умря, откакто беше препращана в 5 разнообразни лечебни заведения. " Не е работа на индивида да си търси болница. Спешна помощ е тази, която би трябвало да откри метода. Но те също са извънредно затруднени. Затова организирахме среща с всички шефове на лечебни заведения в София, с цел да им стане ясно един път вечно, че всяко лечебно заведение би трябвало да има Коронавирус бранш, сподели Кунчев.

Той посочи, че лечебни заведения, които откажат да одобряват човек и се откри, че са имали легло, ще бъдат наказвани грубо. " Моето предложение беше първата стъпка да е преустановяване на контракта с касата за избран интервал от време, а втората - лишаване на лиценза. Хората няма какво да създадат, не може да им кажем да обикалят. Не е тяхна работа, не би трябвало да ги натоварваме с тази отговорност ", сподели още доцент Кунчев.

Според него за момента няма хора, които да се отзовали на апела от през вчерашния ден да се оказва помощ на лечебните заведения с дефицит на личен състав. " И в Народното събрание обмислят да се употребява националният пандемичен проект в тази обстановка. Ние сме го обмислили от дълго време и прилагаме част от неговите детайли. Там е записано, че избрани запаси от хора са студентите от 6 курс, пенсионирани чиновници и доброволци от Червения кръст. Търсим всички тях, само че това в последна сметка е по персонално предпочитание ", сподели доцент Кунчев.

В отговор на въпрос той сподели, че няма и не може да има логаритъм кой пациент се лекува и кой не, в случай че в дадена болница няма потенциал. Към момента и нямало случаи, в които да се постанова взимане на сходно решение.

Коментирайки тематиката със наложителната изолираност на контактните лица, той уточни, че хората, които знаят, че би трябвало да са в изолираност, само че я нарушават, носят отговорност, само че това е мъчно да бъде проследено при толкоз доста случаи на дневна база. Кунчев съобщи, че най-неясният миг е по какъв начин човек да излезе, с цел да си направи тест, в случай че има подозрение, че е позитивен и е в изолираност, без да наруши закона.

Той увери, че се работи със здравната каса, с цел да може персоналните лекари да вършат проби по домовете, въпреки и бързи. Дали се съблюдават рестриктивните мерки наблюдават чиновници на разнообразни институции, само че санкция може да се наложи единствено в наличието на служител на реда.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР