Следващата ни стъпка ще бъде обогатяване на уран над тези

...
Следващата ни стъпка ще бъде обогатяване на уран над тези
Коментари Харесай

Политиката за "максимален натиск" на Тръмп радикализира Иран

" Следващата ни стъпка ще бъде обогатяване на уран над тези 3.67%, разрешени от съглашението ", споделя иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф

Малко повече от година откакто американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от иранската нуклеарна договорка, Техеран на собствен ред наруши съглашението. Международната организация по атомна сила разгласи, че запасите на Иран от обогатен уран са надвишили лимита от 300 кг, очакван в сделката му със международните сили. Техеран желае останалите сътрудници по нуклеарната договорка да защитят ползите на страната, която бе сложена под наказания от Съединени американски щати. Днес пристигнаха и реакциите.

Англия - една от страните, които към момента са част от договорката дружно с Франция, Германия, Китай и Русия, разяснява, че незабавно обмисля идващите си стъпки. " Споразумението прави света по-сигурно място, като отстранява опцията за един нуклеарно въоръжен Иран ", показва представител на премиера Тереза Мей. От Организация на обединените нации декларират, че " сходни дейности от страна на Техеран не оказват помощ за спасяването на проекта ".
Руското външно министерство твърди, че съжалява за иранското решение, само че " това е естествена последица от всички събития, които предшестваха тези условия ". Германия приканва Техеран да промени позицията си. Но Съединени американски щати наподобяват безапелационни, че политиката за " оптимален напън " ще продължи, написа Военновъздушни сили.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Кой какво е нарушил пръв

Иран форсира производството на обогатен уран през май поради връщането на американските наказания, откакто Тръмп излезе от договорката. В отговор на надхвърления лимита от 300 кг президентът на Съединени американски щати предизвести страната, че си " играе с огъня ". Европейските страни напомнят, че всяко нарушение на съглашението ще докара до последствия и документът разрешава връщането на интернационалните наказания, които бяха вдигнати в подмяна на ограничението на нуклеарните действия на Техеран.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф удостовери, че лимитът на запасите от уран, обогатен до 3.67% - равнището, належащо за цивилни нуклеарни действия, е бил надвишен. " Следващата ни стъпка ще бъде обогатяване на уран над тези 3.67%, разрешени от съглашението. Европейците не съумяха да изпълнят обещанията си да защитят ползите ни съгласно договорката ", показва той. И добавя, че по силата на нуклеарната сделка една страна може да престане да извършва уговорките си отчасти или напълно при положение на нарушавания от всяка от другите страни. Но въпреки всичко акцентира, че дейностите на Техеран са " обратими ", в случай че европейците стартират да съблюдават своите задължения.

По изискванията на Съединени американски щати

Иран заплашва, че обогатяването над 3.67% ще стартира до 10 дни, в случай че европейските сили не подхващат стъпки за въвеждането на техния нов механизъм за улеснение на търговията и за отбрана на иранската стопанска система от американските наказания. Теоретично механизмът Instex разрешава артикули да бъдат обменяни сред Техеран и задгранични компании без директни финансови транзакции.

Проблемът за Иран е, че администрацията на Тръмп освен напусна нуклеарната договорка и върна глобите, а пробва да попречи на всеки различен, който желае да търгува с Техеран. Целта на тази политика за " оптимален напън " е да принуди страната да се върне на масата за договаряния, с цел да се контракти " по-добро " съгласно Съединени американски щати съглашение, несъмнено, по американските условия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР